Det dödliga skjutvapenvåldet började att öka vid mitten av 00-talet i Sverige, och har fortsatt så sedan dess. Från och med 2013 tilltog ökningen och återspeglas då även i det dödliga våldet generellt.
I de flesta andra länder i Europa har det dödliga våldet, både generellt och med skjutvapen, dock fortsatt att minska.
Det visar en ny rapport från Brå som gjort en europeisk jämförelse av det dödliga skjutvapenvåldet sedan millennieskiftet.
Det är regeringen som har gett Brå i uppdrag att kartlägga nivåer och trender i dödligt våld med olika våldsmetoder, med särskilt fokus på skjutvapen. En sådan beskrivande studie besvarar enligt Brå dock inte frågor om varför denna utveckling sker just i Sverige. I forskningen pekar man dock på ett antal riskfaktorer som kan orsaka plötsliga uppgångar i dödligt våld.
– Det handlar exempelvis om illegala drogmarknader, kriminella gäng eller lågt förtroende för polisen i vissa områden. Men sådana riskfaktorer finns även i vissa andra europeiska länder, utan att dessa länder haft samma utveckling av det dödliga skjutvapenvåldet som vi haft i Sverige, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.
Klara Hradilova Selin är själv en vänsteraktivist, och Fria Tider har tidigare rapporterat om hur hon och andra anställda på Brå skryter om att de plankar i kollektivtrafiken.
Läs också: "Blå forskare är inte vanliga": Här mejlar Jerzy Sarnecki om vänstervridningen på Brå