Planen grundar sig på fyra områden: utbildning, boende, hälsovård och arbete.
– Det viktigaste är att ha ett jobb. Jag tror att det är vad som ger värdighet och styrka för alla människor. Att tjäna sina egna pengar, att ha ett arbete, att barn får se sin mamma och pappa gå till jobbet varje dag ger också dem bättre möjlighet att lyckas i skolan, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio.
Bland annat vill kommissionen se en "inkluderande utbildning från tidig barndom till högre utbildning, med inriktning på kontinuerlig språkundervisning och på att underlätta erkännandet av kvalifikationer".
Det ska också erbjudas fler möjligheter att få ett arbete och att "få sina färdigheter erkända". Detta i syfte att "fullt ut värdesätta migranters, framför allt kvinnors, bidrag till samhället och se till att de får det stöd de behöver för att uppnå sin fulla potential".
Tredje världen-invandrarna ska också få enklare "tillgång till ett lämpligt boende till ett överkomligt pris, finansierat genom Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Asyl- och migrationsfonden och InvestEU, samt finansiering av plattformar för utbyte av erfarenheter på lokal och regional nivå i syfte att motverka segregation och diskriminering på bostadsmarknaden".
– Migranter är ”vi”, inte ”de”. Alla har en roll att spela för att göra våra samhällen sammanhållna och framgångsrika. Integration och inkludering betyder att man lyssnar på migranterna och ser till att alla har rättigheter, oavsett bakgrund. Inkluderande integration innebär att alla får samma verktyg och det stöd som behövs för att kunna bidra till samhället, så att migranterna kan uppnå sin fulla potential och våra samhällen dra nytta av deras styrka och kompetens, säger Ylva Johansson.
EU har enligt kommissionen idag omkring 34 miljoner invånare som är födda utanför unionen (omkring 8 procent av EU:s befolkning). Dessutom har 10 procent av alla unga (15–34 år) som är födda i EU åtminstone en förälder som är född utanför unionen.