Bara Estland tror Ryssland kan besegras militärt

Publicerad 7 juli 2024 kl 11.11

EU. En studie i 14 länder genomförd av neokonservativa European Council on Foreign Relations (ECFR) visar att majoriteten av européerna inte tror att Ukraina kan vinna kriget mot Ryssland. I lilla Estland tror dock närmare fyra av tio att Ryssland kan besegras militärt, skriver Politico.

Dela artikeln

Enligt undersökningen tror de flesta européer att kriget kommer att sluta genom förhandlingar.

Enkäten visar att omkring en tredjedel till en halv av de tillfrågade tror att kriget kommer att sluta i en förhandlingslösning, medan 31 procent av de tillfrågade tror att en rysk seger är trolig.

Av de undersökta EU-länderna var det bara Estland som hade en högre andel svarande (38 procent) som tror att Ukraina kommer att vinna.

Däremot är majoriteten av ukrainarna (58 procent) övertygade om att deras trupper kan vinna och fortsätter att räkna med stöd från sina USA-lojala allierade.

Endast 1 procent av ukrainarna tror att Ryssland kommer att vinna kriget, medan 30 procent tror att en förhandlingslösning är det mest troliga resultatet.

USA-lojala politiker i EU-länderna kommer sannolikt inte att lyckas "finna stöd för utplaceringen av trupper" bland sina egna befolkningar, enligt undersökningen. Andelen som stöder denna idé varierar från endast fyra till 22 procent i olika länder.

När det gäller försvarsutgifterna fann man att de flesta länder motsätter sig ökade anslag, med undantag för Polen (där 53 procent stöder det), Estland (45 procent), Sverige (41 procent) och Tyskland (40 procent).

De tillfrågade européerna var också splittrade i frågan om vilka fördelar Ukrainas anslutning till EU skulle medföra, om några.

De länder som är mest positiva är Portugal, Estland, Sverige, Spanien och Polen, medan de mest skeptiska är Tyskland, Bulgarien, Tjeckien och Frankrike, rapporterar Politico.

Undersökningen omfattade dock inte alla länder.

Nästan två tredjedelar av ukrainarna (64 procent) anser att EU-medlemskapet är lika viktigt för deras lands framtid som medlemskapet i Nato.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Migra­tions­verket stärker kontrollen i ärenden om svenskt medbor­gar­skap

Efter nya uppdraget från regeringen. "Vår sista möjlighet att upptäcka potentiella säkerhetshot eller att uppehållstillstånd ska återkallas."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.