Statsminister Stefan Löfven (S) sade upprepade gånger att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. I stället blev det en av EU-ländernas högsta.
Nu varnar Arbetsförmedlingen för att arbetslösheten ligger på oroväckande rekordnivåer.
Redan under inledningen av 2020 var arbetslösheten på väg uppåt till följd av en avmattning i ekonomin. Och även om omfattande stödåtgärder dämpade utvecklingen steg arbetslösheten i snabb takt när pandemin slog till med full kraft under våren. Arbetslösheten stabiliserade sig sedan under hösten.
Men i slutet av december var arbetslösheten 8,8 procent jämfört med 7,4 procent ett år tidigare, rapporterar idag Arbetsförmedlingen.
I genomsnitt var totalt 437.000 personer inskrivna som arbetslösa förra året – den högsta siffran sedan 1997.
Antalet arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer har också ökat med närmare 24.000 personer jämfört med motsvarande månad ett år tidigare, till drygt 175.000 i december 2020. Även den grupp som varit inskrivna 6–12 månader och som riskerar långtidsarbetslöshet har ökat med drygt 40.000, till 112.000 personer i slutet av förra året.
– Det är oroväckande att långtidsarbetslösheten som redan är på rekordhöga nivåer fortsätter öka och att än fler riskerar att hamna där. Inte minst för de här grupperna är det särskilt viktigt med kompetensutveckling och utbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
En farhåga är nu, enligt myndigheten, att den pågående krisen kommer innebära att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer.