På ena sidan står den amerikanska regeringen, säkerhetstjänsten, den federala polisen FBI och andra myndigheter som vill kunna ta sig förbi krypteringar och säkerhetslösningar för att läsa information som finns på mobiltelefoner, surfplattor och liknande plattformar.
På den andra står bland annat Apple, Google, Facebook och Twitter som tycker att politiker och byråkrater ska hålla tassarna borta och att de inte ska ha möjlighet att ta sig in i folks mobiler för att läsa deras SMS, mejl eller textmeddelanden.
Bakgrunden till konflikten är inte minst massakern i San Bernardino, Kalifornien, i december förra året då två muslimska attentatsmän mördade fjorton personer innan de själva sköts ihjäl av polisen. En Iphone som terroristerna använde sig av är lösenordsskyddad och polisens utredare vill ha Apples hjälp för att ta sig in i telefonen.
Apples nyare Iphone-modeller använder sig av en krypteringsteknik som de själva inte kan knäcka. FBI kräver inte att Apple hjälper dem att knäcka telefonen, men vill att företaget avaktiverar telefonens skydd mot att gissa sig till lösenordet genom att testa ett stort antal tänkbara lösenordskombinationer.
Men det är något som Apple inte är beredda att hjälpa till med, de är nämligen rädda att tekniska hjälpmedel för att hacka sig in i en Iphone kommer på villovägar och hamnar i fel händer. I tisdags skrev bolagets VD Tim Cook ett öppet brev där han i skarpa ordalag förkastade det federala domstolsbeslut som beordrar Apple att hjälpa FBI.
Sedan dess har den ena IT-giganten efter den andra slutit upp bakom Apple mot de amerikanska myndigheterna. Bland dem Googles VD Sundar Pichai och Facebooks företagsledning som i separata uttalanden tagit strid för rätten till sina säkerhetslösningar. Även Twitters grundare och VD Jack Dorsey anslöt sig igår till kampen och tackade Cook för hans ledarskap.
We stand with @tim_cook and Apple (and thank him for his leadership)! https://t.co/XrnGC9seZ4
— Jack (@jack) February 18, 2016