2017 har inte börjat bra för Malmö. Den 3 januari sköts en 22-årig man ihjäl i stadsdelen Fosie. Drygt en vecka senare sköts en 16-årig pojke ihjäl vid en busshållplats i Rosengård. Natten mot onsdag blev en vaktmästare i staden skjuten när han skulle salta gångbanor i ett bostadsområde. Han vårdas fortfarande på sjukhus med livshotande skador. Dessutom har flera personer med kriminell bakgrund utsatts för skjutningar.
Staden anses nu vara så farliga att företag ställer in framtida jobb där för att skydda sina anställda.
Men när Anders Ygeman deltog i gårdagens Agenda, verkade han ändå rätt säker på att man kommer lösa problemen i Malmö.
– Det har varit en väldigt oroande utveckling. Jag tror att vi har varit för svaga för att slå ut de här kriminella gängen och låter de få för stort utrymme, sade han.
– Därför måste man mobilisera hela samhällets kraft mot de här gängen och sätta dem bakom lås och bom.
Ygeman lyfte fram snabbare lagföring och fler poliser som ett sätt att få bukt med den grova kriminaliteten.
– Det kommer vi klara, staten är starkare än gängen, säger han i Agenda.
Daniel Vesterhav, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ), anser dock att det är fel att tala om "gängkrig".
– Ord som gängkrig ger en bild av större, mer sammanhållna och organiserade grupper än vad det i själva verket handlar om, säger han till TT.
Enligt BRÅ visar underrättelserapporter och intervjuer med poliser att en stor del av de senaste årens många skjutningar egentligen startat med slumpmässiga konflikter mellan två kriminella. Vesterhav påpekar att det kan handla om en obetald narkotikaskuld, en bilaffär som gått fel eller att någon pratat för länge med någon annans tjej.