Han har pratat om att Kina "våldtar" USA och hotat införa strafftullar för att förhindra att amerikanska företag flyttar tillverkningen till andra sidan Stilla havet. I sitt valmanifest anklagar han Kina för att vara en "valutamanipulatör", påstår att landet "stjäl amerikanska affärshemligheter" och lovar dra landet inför domstol.
Man skulle kunna tro att Kina ogärna vill att Donald Trump blir USA:s näste president.
Men av "två onda ting" är Trump, trots allt, den kandidat regeringen i Peking föredrar. Åtminstone om man ska tro den Pekingbaserade politiske analytikern Wang Xiangwei på South China Morning Post – en tidning som av Västvärlden anklagas för att vara regimtrogen och, efter att kinesiska Alibaba Group förra året köpte tidningen, i praktiken anses vara ett "språkrör" för regimen.
Hillary Clinton är nämligen en politiker som kineserna haft med att göra förut, när hon var USA:s utrikesminister, och de vill tydligen ogärna ha med henne att göra igen. Även Clinton har ofta en Kinafientlig retorik och under sin tid som statsråd sågs hon i Peking som en av de starkaste krafterna i USA för att försöka stoppa Kinas framväxt som asiatisk stormakt.
Till skillnad från Hillary har "The Donald" sällan eller aldrig angripit Kinas politiska system, anklagat landet för att bryta mot mänskliga rättigheter eller ifrågasatt Kinas intressen i Asien. Tvärtom har han kritiserat amerikansk militarism och i debatter frågat sig varför USA hela tiden måste lägga sig i olika konflikthärdar och sagt att det är något som landet inte kommer fortsätta ha råd att göra.
Kina ser även positivt på att Trump vill riva upp frihandelsavtalet TPP, ett avtal som Kina stängts ute från, eftersom det betraktas som ett avtal som syftar till att förhindra Kinas tillväxt.
Historiskt har dessutom republikanska regeringar i USA varit positiva för Kina. Det var den antikommunistiske republikanske presidenten Richard Nixon som såg till att de diplomatiska banden mellan de båda länderna återupptogs 1972 och när George W. Bush var president beskrevs relationerna mellan de båda stormakterna som "de bästa någonsin" i kinesisk media.
Wang konstaterar emellertid att Trump inte kan jämföras med tidigare republikanska presidenter. Familjen Bush och många amerikanska storföretag har än så länge vägrat att ge den republikanske kandidaten sitt stöd.