"Vi vill inte gå tillbaka till hur det såg ut före pandemin", lyder ett pressmeddelande från stadens kommunstyrelse.
"Besökare som inte visar respekt för våra invånare och vårt kulturarv är inte välkomna. Budskapet till dessa är: kom inte till Amsterdam".
En av stadens invånare, Nicola Theobald, berättar för CNN om hur frånvaron av turister under pandemin gjorde att invånarna kunde besöka områden av staden som de behövt undvika i många år.
– Vi slapp människor som trängdes runt kanalerna och spydde av droger och alkoholkonsumtion. Vi fick tillbaka vår stad och gillade att ha det så.
Sedan Nederländerna etablerade sin självbild som socialliberalt paradis i slutet av 1970-talet har mycket hänt i liberala kärnfrågor och landet har inte sällan orsakat kontrovers utomlands.
Inom EU höjdes många ögonbryn när Nederländerna år 2006 godkände sitt första pedofilparti och 2019 rapporterade utländska medier förskräckt om hur landet prövade nya integrationspolitiska lösningar genom att låta en 17-årig flicka som gruppvåldtagits få statlig dödshjälp.
För invånarna i Amsterdam har problemet länge varit att den sortens människor som lockas av såna här saker, det vill säga liberaler, helt enkelt är påfrestande att ha som turister.
"Ärligt talat har Amsterdam länge haft problem med turister som för oväsen, skräpar ned och urinerar offentligt år efter år trots invånarnas växande missnöje", erkände CNN, en liberal amerikansk nyhetskanal, något oväntat i en artikel på söndagen.
Och nu verkar det vara dags för ordning och reda. I pressmeddelandet från stadens kommunstyrelse meddelas en rad åtgärder som kan få staden att framstå som en storstad i vilket normalt land som helst.
Turister som sover i sina bilar kommer att få påhälsning av en kommunal vaktstyrka som antingen utfärdar böter på plats eller monterar hjullås på bilen om det saknas effektivt avtal om bötesindrivning med turistens hemland. Alkoholförsäljning från butik kommer att kunna förbjudas och i kanalerna kommer hastighets- och ljudkontroller att utföras av myndigheterna samtidigt som polisen får extra resurser för att beslagta saker som lustgas, alkohol och ljudutrustning som används offentligt.
Dessutom anslår stadsfullmäktige 100.000 euro för att marknadsföra staden som ett "kulturminne" till utländska turister, för att locka en mer konservativ kundgrupp till besöksnäringen framöver.