Förtroendet för hur forskare sköter sitt arbete har minskat, framför allt bland äldre, lågutbildade och kvinnor. Förtroendet för forskning inom de olika fakultetsområdena ligger generellt sett stabilt men ökar bland de yngsta och de högutbildade, samtidigt som förtroendet tydligt minskar bland de äldsta och de lågutbildade.
Det är oroväckande att skillnaderna i synen på forskning ökar. Vi behöver arbeta mer för att engagera hela samhället i kunskapsutvecklingen, säger Karin Hermansson, kanslichef VA och ansvarig för föreningens studier, i ett pressmeddelande.
Bland de olika riksdagspartiernas sympatisörer har förtroendet för forskning ökat mest bland miljöpartisters och vänsterpartisters sympatisörer.
Allra störst genomsnittligt förtroende för forskning har folkpartister (där 23 procent har mycket stort förtroende), därnäst miljöpartister (21 procent). Lägst förtroende för forskare har socialdemokrater ligger med 15 procent och sverigedemokrater med 12 procent.
Studien omfattar årligen 3 000 svenskar och är en del av SOM-undersökningen (Samhälle Opinion Massmedia) vid Göteborgs universitet. Samma institut står bakom bland annat den återkommande studien Mångfaldsbarometern, som varje år visar att svenskarna blir allt mer positiva till invandring. En slutsats som många, av allt att döma, känner svagt förtroende för.