Det är riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) som tagit initiativ till "Riksdagens nätverk mot svenskfientlighet". I ett mejlutskick 28 oktober bjöds samtliga riksdagsledamöter in till dagens uppstartsmöte, som hålls via videokonferensprogrammet Zoom.
"Allt oftare framgår det med all tydlighet att olika brott, inte sällan med vålds-, och/eller sexualbrottsliga inslag, utförs helt eller delvis som en konsekvens av en underliggande svenskfientlighet hos förövaren. Offren väljs ut baserat på att de bedöms vara svenska och under övergreppen kan upprepad svenskfientlighet uttryckas", står att läsa i Anderssons inbjudan.
– Det kommer tyvärr bara vara sverigedemokrater som deltar. Jag hade hoppats på att företrädare för andra partier hade funnit intresse för att ansöka också, berättar Tobias Andersson för Fria Tider.
Han undviker att svara på hur många riksdagsledamöter som anmält sig till dagens Zoommöte med hänvisning till att han inte har "den exakta siffran".
– Jag utgår ifrån att alla sverigedemokater står bakom det, men det är inte alla som har anmält sig. Det har jag förståelse för, man hinner ju inte med allt, svarar han.
"Ett rasistiskt utspel"
SD-initiativet mot svenskfientlighet har antingen bemötts med tystnad eller negativt från övriga riksdagspartier. Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) hävdar i ett inlägg på Twitter att SD "vill uppenbarligen bara provocera".
En av dem som reagerat väldigt negativt på att SD startar ett riksdagsnätverk mot svenskfientlighet är den sverigeiranske riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C).
"Jag tycker på riktigt att du ska skämmas", skriver han i ett mejl som gått ut till samtliga riksdagsledamöter. Han anklagar även Tobias Andersson för att "bidra till att så splittring, bidra och förstärka till polariseringen i vårt samhälle".
Även Akondis landsman, vänsterpartisten Ali Esbati, är kritisk, liksom hans partikollega Håkan Svenneling. "SD startar nätverk för rasister i Riksdagen", skriver Svenneling i ett inlägg på Twitter.
När Fria Tider ringer upp Svenneling är han inte inresserad av att svara på frågor när han får veta vilken tidning det är som ringer.
– Då är jag inte intresserad av att kommentera, säger han surt och slänger på luren.
Inte heller Ali Esbati är särskilt pratsam eller intresserad av att utveckla sina tankar.
– Det har jag ingen lusta att prata om. Du får fråga dem som vill hålla på med den typen av rasitiska utspel, säger han till Fria Tider.
Vill bjuda in drabbade
Tobias Andersson tar emellertid de negativa reaktionerna med ro och håller inte med om att det är rasistiskt att starta ett nätverk mot svenskfientlighet.
– Det här nätverket syftar till att motverka rasism mot svenskar, och hur det skulle kunna vara rasistiskt har jag väldigt svårt att se, säger han.
Skulle man kunna tänka sig att det finns ett rasistiskt anslag i det här nätverket eftersom du bara utgår ifrån rasism mot svenskar? Hade det här kunnat inordnas i ett bredare arbete för att bekämpa rasism mot alla folkgrupper?
– Jag tycker, tvärtom, att responsen visar på behovet av den här typen av nätverk. Det finns en förståelse för att rasism i allmänhet finns i samhället, men uppenbarligen återfinns inte samma erkännande av rasism mot just svenskar. Därför tror jag det var bra att vi pekade ut rasism mot svenskar i det här nätverket.
Bland annat kommer SD-nätverket mot svenskfientlighet bjuda in dem som själva drabbats av sådan fientlighet, berättar Andersson.
– Det handlar huvudsakligen om att föra upp problematiken på allvar. Ett riksdagsnätverk brukar verka genom seminarier och dylikt. Och där är förhoppningen att vi ska kunna göra detsamma, bjuda in företrädare som själva eller vars närstående drabbats av svenskfientlighet, för att tala om de erfarenheterna.
– Förhoppningen är att föra en mer öppen dialog om det, och på det sättet utmana den åsiktskorridor som finns och sätt ljus på problematiken, säger Tobias Andersson.
Fria Tider har även sökt Lars Beckman och Alireza Akhondi för kommentar.