Redan 2012 slog Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård fast att den tidigare relativt etniskt homogena ön behöver många fler invandrare från tredje världen för att "klara jobben och välfärden".
Beslutet ledde till en proteststorm på nätet, något som dock inte avskräckte politikerna och byråkraterna. Myndigheterna har de senaste åren arbetat på högvarv för att ta fram ett skattefinansierat så kallat "Gotlandspaket", som ska ska locka invandrare med bidrag, förtur till bostäder och jobb samt en rad andra särrättigheter framför svenskar.
Nu ser det ut som om politikernas och byråkraternas planer äntligen är på väg att bli verklighet. Enligt uppgifter till Fria Tider finns en färdig handlingsplan för att etablera cirka 800 asylsökare på Gotland under hösten. Projektet är ett samarbete mellan Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen.
– Migrationsverket för idag samtal med region Gotland för att hitta en helhetslösning och går igenom en del frågeställningar. Exakt vad detta kommer att resultera i eller när går inte att svara på idag, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst till Fria Tider.
"Helhetslösningen" innebär att man vill försöka få asylsökarna att stanna kvar på Gotland även efter att de fått uppehållstillstånd.
– Idag bor en asylsökande i regel i ett tillfälligt boende och om personen får ett uppehållstillstånd flyttar vederbörande ofta till en annan kommun. Under samtalen har det varit på tal om att hitta en modell där personerna ges möjlighet att stanna kvar på Gotland. Här har bland annat Arbetsförmedlingen en viktig funktion, säger Pierre Karatzian.
Regionrådet Hanna Westerén (S) känner till att det finns planer på etablering på Gotland, men hon har inte informerats om projektets omfattning.
– Regionstyrelsen har blivit informerade om att Migrationsverket är intresserat av att etablera en anläggning och att de undersöker möjligheterna. Samtidigt försöker region Gotland att, så snart vi vet omfattningen, ha beredskap för att i övrigt ett gott mottagande för de här människorna, säger hon till Fria Tider.
Regionstyrelsen får information från Migrationsverket "då och då", enligt Hanna Westerén, men hon kan inte svara på hur planerna på att få asylsökarna att stanna permanent ska genomföras.
– Gotlandspaketet berörs av det men om det skulle det bli aktuellt med en enhet med flera hundra personer så pratar vi om en helt annan mobilisering av det gotländska samhället. Bostadssituationen på Gotland rent generellt är ganska ansträngd, så vi behöver ju hållas informerade om vad som planeras och inom vilken tidsram, säger Westerén.