Snart en miljon analfabeter i Sverige

Publicerad 22 september 2024 kl 17.23

Inrikes. Från och med hösten 2028 kommer grundskolan att bli tioårig och förskoleklassen kommer att bli årskurs ett, meddelar regeringen. Bakgrunden är att antalet analfabeter skenar och väntas överstiga 800.000 personer i vinter.

Dela artikeln

Vid den senaste undersökningen från Statistiska centralbyrån var omkring 780.000 personer mellan 16 och 65 år analfabeter i Sverige, men antalet ökar snabbt. När de nya siffrorna kommer i vinter räknar bedömare med att siffran stigit över 800.000 och innan decenniet är slut kan över en miljon "svenskar" vara analfabeter.

"Om utvecklingen fortsätter riskerar vi att få en hel generation unga som i praktiken blir funktionella analfabeter", konstaterar utbildningsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L) i en debattartikel.

Ministrarna nämner dock inte att huvudorsaken till analfabetismen är den pågående massinvandringen av vuxna analfabeter från tredje världen.

– Varje månad får vi in 8-10 elever som är analfabeter, konstaterade Rita Sommarkrans, SFI-lärare i Västerås, i våras i en intervju med SVT.

Att vara analfabet i Sverige är svårt eftersom man inte kan betala räkningar, handla, ta till sig information eller boka läkartid. Enligt SVT sker det dock mirakel på SFI.

– Jag kunde inte alfabetet men nu kan jag läsa och skriva, säger en arab till SVT under besöket på SFI i Västerås.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungern och Nederländerna kräver NIX-register för invandring

Kräver "opt-out" register för länder som inte vill vara med. Men EU-kommissionen väntas inte gå med på några undantag från de nya reglerna om obligatorisk massinvandring.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.