Andra världskriget 70 år
Japans utrikesminister Mamoru Shigemitsu skriver under Japans kapitulation medan generallöjtnant Richard K. Sutherland ser på.

70 år sedan Japan kapitulerade

Publicerad 15 augusti 2015 kl 10.31

Historia. Det har idag gått 70 år sedan Japans kapitulation till USA i slutet av andra världskriget.

Dela artikeln

© 

Atombomben över Nagasaki 9 augusti 1945.

Japan kapitulerade den 15 augusti 1945 efter att USA den 6 och 9 augusti fällt atombomber över de japanska storstäderna Hiroshima och Nagasaki. Över 120.000 människor, enligt  vissa uppskattningar så många som en kvarts miljon, omkom i de båda bombningarna.

I Japan högtidlighålls dagen, samtidigt som den är känslig då Japan tillhörde förlorarsidan, var allierade med Nazityskland och den japanska militären begick folkrättsbrott och folkmord mot befolkningarna i framförallt Kina, men även Sydkorea, Ryssland och flera andra asiatiska länder.

Japans premiärinister Shinzo Abe rapporteras ha undvikit shintohelgedomen Yasukuni Jinja som uppfördes under 1800-talet som monument över japaner som fallit i strid. AP rapporterar dock att minst två ministrar ur hans regering besökte helgedomen för att högtidlighålla årsdagen.

Yasukuni Jinja är inte minst känslig eftersom över 1.068 dömda japanska krigsförbrytare finns med i helgedomens så kallade "själarnas bok" där namnen på sammanlagt 2.466.532 stupade japaner finns med.

Helgedomens anhängare hävdar istället att de som åtalades för krigsbrott aldrig fick någon rättvis rättegång och att segrarmakternas rättegångar efter andra världskrigets slut var summariska skenrättegångar där hörsägen i många fall användes som bevis mot de åtalade.

Yasukuni Jinja är dessutom populär bland många japanska nationalister som ser den som en symbol för Japans storhetstid under det Japanska imperiet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.