Migrationsverket har släppt sin senaste månadsstatistik över beviljade uppehållstillstånd, och den visar att invandringen fortsätter vara mycket hög.
Hittills i år, mellan januari till september, har hela 89.120 uppehållstillstånd beviljats.
Det handlar bland annat om 13.000 asylsökare inklusive 3.700 kvotflyktingar, 2.300 enligt gymnasielagen och 2.100 med så kallat alternativt skyddsbehov. Cirka 30.000 anhöriginvandrare från olika kategorier. Därtill kommer också 34.000 i kategorin arbete, varav ytterligare 10.000 anhöriga som är släkt med arbetskraftsinvandrare.
I september rapporterade vi om att antalet anhöriga som följer med invandrare som får arbetstillstånd i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Under förra året beviljades 15.400 sådana anhöriga uppehållstillstånd i Sverige. För tio år sedan var motsvarande siffra bara 3.600. Enligt Ekot utgör anhöriga 42 procent av den sammanlagda arbetskraftsinvandringen som kommer från länder utanför EU. För tio år sedan var siffran 17 procent. Den största delen av anhöriga kommer från Irak och Syrien. Detta är ett nytt sätt som invandrare använder för att få stanna i Sverige. En person som får arbetstillstånd i Sverige har därefter rätt att ta hit sin närmsta familj.
Fortsätter invandringen i samma takt kommer antalet uppehållstillstånd sluta på cirka 120.000 vid årets slut. Enligt Samtiden skulle det bli det fjärde största antalet någonsin. Men det skulle också kunna öka, på grund av regeringens generösare regler för familjeåterförening som infördes i somras.
Förra året beviljades totalt 132.696 uppehållstillstånd.
Siffrorna omfattar bara beviljade förstagångsbeslut, det vill säga personer som haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och blir beviljade en förlängning av detta, är exkluderade.