I rapporten konstaterar myndigheten att uppskattningen av befintlig elproduktion baseras på en antagen livslängd av vindkraftverk på 25 år, då dessa konstruktioner är kortsiktiga saker som går sönder ganska snabbt.
Sveriges befintliga kärnkraft, som redan har ett antal år på nacken, räknar man dock med att kunna använda i 60 år till.
Ändå måste landbaserad vindkraft byggas ut, enligt rapporten, eftersom det tar nästan 10 år att få igång ett nytt kärnkraftverk. Enligt rapporten från Energimyndigheten måste därför landbaserad vindkraft byggas snabbt för att tillhandahålla tillräckligt med el.
På kort sikt riskerar Sverige en elbrist över hela landet och stora, politiskt korrekta, gröna industriprojekt hotas om vindkraften inte byggs ut snabbare.
Även Svenska Kraftnät har i en ny framtidsanalys varnat för en hotande elbrist, rapporterar SVT. De slår fast att industrins elbehov ökar snabbare än utbyggnaden av ny el, och från 2027 kan Sverige sakna el även i Norrland.
Stora industriprojekt såsom Hybrit och H2 Greensteels i Norrbotten och Northvolt i Skellefteå och Göteborg, samt utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och kärnkraft, kan påverkas negativt om det inte byggs ut snabbare.
Elpriset förväntas öka ytterligare framåt 2027 när efterfrågan på el ökar.
Investerare kan också backa på grund av ökande priser. Bolaget LKAB bekräftar farhågorna och rapporterar att det är stora risker för att tidsplaner för projekten förskjuts eller inte blir av alls, om inte utbyggnaden av el går snabbare de närmaste åren, skriver SVT.