Två av tre kvinnor kräver män med samma åsikt

Publicerad 15 februari 2025 kl 11.11

Inrikes. I den riktigt unga generationen har båda könen börjat inta åsikter klart åt höger. Men bland de något äldre unga kvinnorna upp till 30 är nästan alla vänster – och två av tre anser dessutom att deras partner måste ha samma åsikt. Nu anses attityden hota fertiliteten i landet.

Dela artikeln

En ny undersökning från Indikator Opinion visar att politisk polarisering mellan kvinnor och män i Sverige kan ha långtgående konsekvenser för relationer, familjebildning och samhällets demografiska utveckling.

Särskilt unga vuxna kvinnor värderar "politisk samsyn" i relationer högt, medan unga män ser det som mindre viktigt.

Undersökningen, genomförd bland 2.941 svenskar, visar att 66 procent av kvinnorna under 30 år tycker att det är mycket eller ganska viktigt att "dela politiska åsikter med sin partner".

Samtidigt anser en majoritet av de unga männen att politiska skillnader inte spelar någon större roll i relationer.

Dessutom framkommer det att många kvinnor anser att deras potentiella partner bör ha "samma politiska åsikter" som dem för att relationen ska fungera, medan män i högre grad är mer toleranta för åsiktsskillnader.

"En ung generation kvinnor med hjärtat till vänster och krav på en partner som delar deras värderingar ska matchas och bygga relationer med män med helt andra preferenser", skriver artikelförfattarna på DN Debatt.

Polariseringen syns också tydligt i väljarbeteenden. Om enbart kvinnor hade röstat i valet 2022, hade Magdalena Andersson (S) kunnat bilda regering med samarbetsparterna. Om enbart män röstat, hade Ulf Kristersson (M) och Tidöpartierna haft en klar majoritet.

Denna utveckling kan enligt debattörerna få konsekvenser för Sveriges befolkningsutveckling.

Fertilitetstalet är nu rekordlågt, och färre relationer och familjebildningar riskerar att förvärra problemet.

Artikelförfattarna efterlyser politiska reformer för att stödja familjebildning och erkänner att den medelålders medelklassens flärd på bostadsmarkaden har gjort det svårare för unga att bilda familj. Men de konstaterar samtidigt att detta är en fråga som inte enbart kan lösas med ekonomiska incitament.

"Sveriges befolkningskris är i högsta grad politisk. Vi behöver reformer som stödjer familjebildning och skapar framtidstro, en bostadspolitik som gör det möjligt för unga att flytta ihop och en rättspolitik som skapar trygghet", skriver artikelförfattarna.

Än så länge hörsammas dock inte varningsropen av regeringen, som istället satsat på generös invandringspolitik med 94.000 uppehållstillstånd 2024.


Great Reset

Varning för starka bilder! Ena kvinnan går till attack – men offret ger tillbaka med samma mynt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.