Sveriges agerande väcker frågor om landets ärlighet, uppger Fahrettin Altun, som beskrivs som president Erdogans rådgivare och närmaste man, för DN. Turkiet håller dock en ärlig linje, enligt honom.
"Jag vill understryka att det inte finns någon skillnad i vad vi har sagt offentligt och vad vi har sagt till den svenska delegationen när den besökte Ankara. Det går i linje med president Recep Tayyip Erdogans strävan efter att vara en statsman. Det turkiska folket säger för övrigt också alltid vad de menar", säger Fahrettin Altun till vänstertidningen.
Enligt Altun behöver Sverige utföra konkreta och permanenta förändringar av sin policy gällande terrorism. Utlämnandet av kända terrorister till Turkiet och förhindrandet av terrororganisationer på svensk mark är två icke-förhandlingsbara krav, uppger han för tidningen.
Som läget ser ut nu går det således inte att sälja in idén om en militärallians med Sverige till de turkiska väljarna, hävdar Altun. Sverige betraktas i Turkiet som ett land som erbjuder en fristad för PKK och Gülenrörelsen, där den senare försökte genomföra en blodig statskupp i Turkiet så sent som 2016. Ett stort antal personer dog, varav 251 inte var involverade i kuppförsöket.
"Ärligt talat så tror vi inte att det är rätt av Sverige och Finland att fortsätta uppta Natos tid under denna kritiska period. Natomedlemskap är [ett privilegium, inte en rättighet]. Inga förhandlingar eller prutningar är möjliga, särskilt när det kommer till terrorism", skriver Altun i sin kommentar till DN.