Sveriges största penningtvättshärva: Aschberg och Stalin

Publicerad 9 mars 2021 kl 16.13

Inrikes. Den svenske socialisten Olof Aschberg och den sovjetiske diktatorn Josef Stalin använde en S-märkt svensk bank för att tvätta pengar åt Röda armén, samtidigt som ledande socialdemokrater satt i bankens styrelse. Nu har skribenten Per Gudmundson granskat Sveriges största penningtvättshärva i en kartläggning på sajten Bulletin.nu.

Dela artikeln

Att Europas vänstervridna banker använder EU:s penningtvättsdirektiv för att stänga av politiska motståndare från det finansiella systemet har blivit ett problem inte bara i Frankrike utan också i Sverige.

Men Sveriges största penningtvättshärva genom tiderna utfördes just av en sådan vänstervriden bank, närmare bestämt Svenska ekonomiaktiebolaget, som ägdes av socialisten Olof Aschberg, farfar till den kände vänster­journalisten och mångmiljonären Robert Aschberg. Enligt Bulletin var Aschberg vän med statsministern Hjalmar Branting, och två av Brantings barn samt hans svärson satt i bankens styrelse. Där satt också en tidigare LO-ordförande, samt Socialdemokraternas fullmäktigeordförande i Stockholm, skriver Per Gudmundson.

I Ryssland hade bolsjevikerna stulit såväl vanliga människors guld som tsarfamiljens, kyrkornas och den ryska adelns ägodelar. Men omvärlden ville inte befatta sig med guldet, och det var då den S-märkta banken inledde en penningtvätts­verksamhet över Östersjön.

Stulet guld fraktades till Stockholm där det smältes om till nya tackor och såldes vidare. Intäkterna gick via ett kurirnät till bolsjevikerna som använde det till löner och utrustning åt Röda armén, skriver Per Gudmundson i sin text.

Den dåvarande S-ledningens kopplingar till bolsjevikernas bank har hittills inte varit föremål för forskning i Sverige.

"Detta trots att svensk forskning om arbetarrörelsen fyller hyllkilometer. Man undrar varför", skriver Per Gudmundson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.