Fria Tider skrev tidigare i helgen om Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen i Stockholm, som i ett signalement på Twitter citerade ett brottsoffer som angav att gärningsmannen, som rånade henne, hade romskt utseende.
Lystring: Väskryckning vid Statoil Frescati kl 11.10 Man, 20-30 år, svart t-shirt, svarta shorts, svart hår. romskt utseende enligt vittne, skrev Viktor Adolphson på polisen Twitter i ett försök att få in tips från allmänheten efter rånet.
Någon minut efter tillade Adolphson korrekt att vi kommer troligen anses vara rasister som sprider fördomar om jag förstått hur twitter fungerar, och så blev det.
Ett antal innerstadsjournalister, akademiker och bland annat en HBTQ-aktivist blev mycket upprörda och anklagade polismannen både för att vara rasbiolog och rasist.
Adolphson stod dock på sig och menade att beskrivningen av gärningsmannens utseende underlättade för allmänheten att känna igenom honom, men han tvingas backa efter uppvaktning av sin chef och den östermalmsboende DN-journalisten Rebecca Haimi.
?Vi är absolut inte ute efter att sprida fördomar eller lasta en folkgrupp. Vi använder aldrig ursprung som signalement om det inte är en flyende brottsling, men jag tycker att sånt här kan bli väldigt rörigt ibland. I det här fallet hamnade vi helt snett och vi tar absolut åt oss av kritiken, säger Adolphson till DN.
Han tillägger senare på Twitter att:
- Det stora misstaget av mig var att jag inte uppfattade romskt utseende som kränkande tillmäle.
Heléna Johannesson är tillförordnad ingripandechef på Södermalmspolisen och hon menar att polisen har lärt sig en läxa.
?Tweeten var ett vittnescitat, men det var fel att återge. Vi måste vara försiktiga med vad vi skriver. Polisen är nybörjare på det här och vi lär oss hela tiden. Det är okej att göra fel, för det händer, och vi lär vi oss någonting av det, säger hon.
Hon uppger också att en eventuell nedstängning av polisens Twitter diskuteras.
NB: Adolphson skriver på sin twitter att hans chef blivit felciterad av Rebecca Haimi. "Det är inte okej att gör fel" ska vara "Det är okej att göra fel". Han menar också att chefen visat honom stöd. Artikeln är uppdaterad.