Nato-medlemskapet
Amerikanska marinsoldater under militärövning i Sverige sommaren 2015.

SD + V samarbetar för att stoppa Natoavtalet

Publicerad 23 maj 2016 kl 11.29
Av Mattias Albinsson

Politik. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer att samarbeta för att stoppa det så kallade värdlandsstödsavtalet med Nato. Tillsammans har de båda partierna mer än en sjättedel av riksdagens mandat, vilket räcker för att skjuta upp beslutet.

Dela artikeln

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt var först ut med att förklara att hans parti tänker kräva en vilandeförklaring av den regeringsproposition som berör Natoavtalet. Under gårdagen uppgav Sverigedemokraterna att de ställer sig bakom en sådan förklaring.

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade SD-riksdagsledamoten, tidigare partiledaren och ledamoten i försvarsutskottet Mikael Jansson till TT.

De båda partierna använder sig av paragraf 22 i regeringsformen som säger att om en sjättedel av riksdagens ledamöter motsätter sig en lag som påverkar svenskarnas fri- och rättigheter så ska det lagförslaget vila i minst tolv månader.

Natoavtalet, som kräver en lång rad lagändringar för att kunna träda i kraft, anses vara en sådan lag – därför kan V tillsammans med SD på egen hand stoppa avtalet.

De föreslagna lagändringarna handlar framförallt om att ge de Natobaser som kan komma att byggas i Sverige samma skyddsstatus som svenska militärbaser, undanta baserna från tullplikt och befria den personal som arbetar på dem från svensk skatt.

Mot Ryssland? Amerikanska atombombaren B-52H Stratofortress över Östersjön sommaren 2015. Här eskorterad av fyra svenska Gripenplan. Foto: US Airforce. Klicka för större bild.

Natoavtalets kritiker befarar att avtalet, om det röstas igenom i riksdagen, innebär sista spiken i kistan för den svenska neutraliteten och alliansfriheten. I regeringens proposition deklareras klart och tydligt att Sverige tänker sluta upp militärt bakom ett EU-land, varav många samtidigt är Natoländer, om det blir attackerat.

"Den svenska solidaritetsförklaringen intar en central position i Sveriges säkerhetspolitik: Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-medlemsland eller nordiskt land", står att läsa i propositionen.

En formulering som kan väcka viss förvåning då den solidariteten inte tycks gälla när det kommer till EU-landet Cypern som sedan 1974 delvis är ockuperat av Natolandet Turkiet.

Det mest iögonenfallande med Natoavtalet är att stor vikt i det läggs vid regelverk för byggandet av Natobaser i Sverige. Det är något som gör att avtalets kritiker fruktar att Nato inom kort, om avtalet går igenom, får grönt ljus för att bygga egna militärbaser i Sverige varifrån militär verksamhet riktad mot exempelvis Ryssland kan bedrivas.


Nyheter från förstasidan

L kräver utvisning – när någon sprejar röd färg på deras kansli

Pehrsons nya, tuffa retorik efter händelse i Eskilstuna. "Det här är ett mycket allvarligt brott – inget annat ett rent hot mot demokratin"0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.