Malmös ekonomi
Malmö kommun är bankrutt, hävdar Tino Sanandaji.

Sanandaji: Malmö är bankrutt

Publicerad 21 juni 2015 kl 20.17

Skatt. Malmö är en bankrutt kommun – det hävdar den sverigekurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji i ett inlägg på Facebook. Det "går runt så länge resten av Sverige har råd", konstaterar han krasst.

Dela artikeln

Sveriges mest mångkulturella kommuner är Malmö, Botkyrka och Södertälje – tillsammans får de tre kommunerna sju miljarder kronor i kommunalt utjämningsbidrag. Det är dubbelt så mycket som för tio år sedan, skriver Tino Sanandaji på Facebook.

I sitt inlägg länkar han även till Malmö stads hemsida och deras budget för 2015 och beräknade budgetar fram till 2020. Det är en dyster läsning där ekonomerna i Malmö krasst räknar med att utgifterna kommer att växa betydligt snabbare än skatteintäkterna de kommande fem åren. Underskottet hoppas man kommer att täckas upp av mer och mer stats- och utjämningsbidrag.

Närmare 30 procent av Malmös budget utgörs av bidrag som resten av landet skjuter till för att hålla kommunen under armarna ekonomiskt. "Malmö är för sedan länge bankrutt, men går runt så länge resten av Sverige har råd att täcka underskottet", skriver Sanandaji och frågar sig hur planen ser ut den dag resten av Sverige ser ut som Malmö gör idag.

Han konstaterar dessutom att Malmö, Botkyrka och Södertälje för bara en generation sedan var genomsnittliga kommuner i fråga om skattekraft och snittinkomst. Idag är de tre mångkulturellt präglade kommunerna, där exempelvis invandrarna i Botkyrka sedan några år tillbaka utgör en majoritet av befolkningen, starkt beroende av ekonomiskt stöd från resten av landet för sin överlevnad.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.