Rekordmånga väljer rörlig ränta på bolånet

Publicerad 17 juli 2024 kl 13.05

Ekonomi. I juni valde hela 98 procent av SBAB:s nya bolånekunder rörlig ränta på bolånet. Det är en rekordhög nivå och en ytterligare uppgång från de redan mycket höga nivåerna i början av året.

Dela artikeln

Det är tydligt att valet påverkas av en förväntan om att Riksbanken ska sänka styrräntan så mycket att det blir mer förmånligt att välja rörlig ränta trots att de längre bundna räntorna i utgångsläget är betydligt lägre.

Endast 1 procent valde i juni att binda hela lånet medan en lika stor andel valde en mix av rörlig och bunden ränta.

– Historiskt sett har det, i genomsnitt över tiden, visat sig vara mer förmånligt att välja rörlig ränta jämfört med att binda räntan. Sett i det ljuset är det inte förvånande att många väljer rörlig ränta. Att så många som 98 procent nu gör det är dock smått unikt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett utskick.

Han fortsätter:

– Det är tydligt att valet påverkas av en förväntan hos de nya bolånetagarna att Riksbanken ska sänka styrräntan så mycket att det blir mer förmånligt att välja rörlig ränta, trots att de längre bundna räntorna i utgångsläget är betydligt lägre.

Ett sätt att bilda sig en uppfattning om vad som kan vara en väl avvägd räntebindningstid är att titta på olika prognoser över räntor med olika bindningstider. När SBAB gjorde den senaste sådana prognosen i månadsskiftet maj/juni var det billigast sett till den förväntade räntekostnaden att välja rörlig ränta som binds om vart tredje månad jämfört med att i juni välja bindningstider på 1–5 år. Merkostnaden för att binda räntan på framför allt fyra, men också fem, år var dock relativt liten.

– Givet vår senaste prognos över räntor med olika bindningstider var det i början av juni billigast att välja rörlig ränta sett till den förväntade räntekostnaden framöver jämfört med att binda räntan redan i juni på bindningstider på 1–5 år. Merkostnaden för att binda räntan på fyra-fem år var samtidigt ganska liten. Även om mycket nu talar för att Riksbanken sänker räntan flera gånger till i år, vilket i så fall drar ner de rörliga bolåneräntorna, finns det flera risker i omvärlden som kan kasta grus i räntesänkningsmaskineriet. För hushåll som vill sprida risken eller som har snäva marginaler i sin ekonomi kan det mot denna bakgrund kanske ändå vara värt att binda delar av lånet, säger Robert Boije.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.