Det rör sig om den högsta siffran sedan mätningarna inleddes och en ökning med 1.000 elever jämfört med föregående läsår, enligt ett pressmeddelande från CSN.
Enligt regelverket kan skolor rapportera elever som har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro per månad, vilket kan leda till att bidraget dras in.
– I mer än 15 år har vi nu sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.
I år har utvecklingen dessutom sett olika ut inom olika elevgrupper. Andelen ökade bland flickor och på friskolor, men var oförändrad bland pojkar och inom kommunala gymnasieskolor. Totalt fick 12,5 procent av eleverna på friskolor studiebidraget indraget, jämfört med 10,1 procent på kommunala skolor.
Pojkar har fortsatt högre frånvaro: 12,2 procent jämfört med 9,2 bland flickor.
I vissa kommuner ligger siffran under tre procent, medan andra närmar sig 20. Högst andel återfinns bland elever folkbokförda på Gotland, där 14,1 procent drabbats.
Varför frånvaron ökat i så stor omfattning är inte klarlagt. Engberg menar att en möjlig förklaring är att skolorna blivit bättre på att rapportera.
CSN varnar också för att indraget studiebidrag kan få följdkonsekvenser för hela familjen.
– Ogiltig frånvaro på gymnasiet gör inte bara att ditt studiebidrag dras in och du riskerar att bli återbetalningsskyldig, det kan också göra att andra bidrag dras in, som till exempel flerbarnstillägg och bostadsbidrag, säger Linda Tornéus, ansvarig för partnerkommunikation på CSN.