Det är i Swebbtv:s senaste lördagsintervju som psykiatern och läkaren Anita Nilsson intervjuas om hur invandrare går före äldre svenskar.
Hon bekräftar de reportage som Swebbtv tidigare sänt om att äldreboenden i Sverige läggs ner till förmån för så kallade nyanlända.
Svenska äldre tvingas lämna sina boenden på grund av olika påstådda orsaker, som exempelvis renovering, och sedan får invandrarna flytta in.
Anita Nilsson har undersökt hur äldre människor mår av att de tvingas byta äldreboende. Enligt henne är den individuella påverkan stor och det tar hårt på krafterna både psykiskt och fysiskt. Detta eftersom de äldre återigen måste omorientera sig. Hon hävdar att många äldre rentav drabbas av fysiska åkommor som hjärtinfarkter. De äldre kan alltså dö till följd av politikernas beslut att tvinga dem flytta.
När Swebbtv-grundaren Mikael Willgert undrar hur detta är möjligt, hur svenska politiker över huvud taget kan förmå sig själva att fatta sådana här beslut, svarar läkaren:
– Jag har faktiskt funderat på hur det står till med deras inre liv när det gäller empatisk förmåga. Har man ånger eller skuldkänslor över vad man gör? Vi har ju alla föräldrar.
– Jag måste säga, att jag har inte sett någon som visat att de inte ställer upp på detta eller inte klarar av det psykiskt.
Nilsson tycker det skulle vara intressant med djupintervjuer av dessa politiker för att undersöka vilka empatiska förmågor de egentligen har och hur de ser på sådant som skuld och ånger.
– Vi är det enda landet i Norden som fattar sådana här beslut, som lägger ned äldreboenden och flyttar in migranter, säger hon och påpekar att hon har fått detta bekräftat.
– Förstår de vad de gör mot andra människor? Det är ju det som är empati, att kunna försätta sig i någon annan människas situation.
Vidare påpekar hon att Sverige saknar krav på legitimation för undersköterskor, något övriga nordiska länderna har. Där krävs utbildning på omkring tre år, medan undersköterska i Sverige mer är en anställningstitel utan specifika kunskapskrav. Med andra ord kan personer med bristande kunskaper jobba på äldreboenden med arbetsuppgifter som egentligen kräver medicinsk kompetens. Under coronasmittan har myndigheterna själva erkänt brist på nödvändig kompetens i bland annat smittskydd, enligt Swebbtv.
Anita Nilsson anser också att det är ett problem att svenska ministrar ofta saknar högre utbildning. Det begränsar deras förmåga att fatta korrekta beslut och göra konsekvensanalyser.