Det är den brittiska tidningen The Telegraph som skriver att en forskargrupp har funnit att personer som medicinerades med propranolol uppvisade en lägre förekomst av rasistiska attityder jämfört med patienter som fått äta placebo. Detta enligt ett frågeformulär som var designat för att avslöja dold rasism.
Av de 36 personer som deltog i studien var samtliga vita. Hälften av dem gavs en dos på 40 milligram propranolol, den andra hälften fick placebo. Två timmar senare fick de fylla i ett kulturmarxistiskt frågeformulär som var konstruerat för att avslöja subtila och spontana uttryck för fördomar.
Den aktuella läkemedelstypen var från början tänkt att skydda hjärtat mot stresshormoner som adrenalin och noradrenalin som utsöndras genom aktivitet från det sympatiska nervsystemet. Genom att begränsa möjligheten för hjärnans receptorer att binda till olika signalsubstanser kan medicinen minska känslor som rädsla, stress, ångest och - uppenbarligen - främlingsfientlighet.
- En undermedveten främlingsfientlighet kan uppkomma även hos människor som i grunden tror på mångfald, säger Sylvia Terbeck som ledde forskningsstudien.
Huruvida liberaler kommer att föreslå tvångsmedicinering mot rasism i framtiden återstår att se, men några konstitutionella hinder för en sådan lagstiftning finns inte i Sverige. För några år sedan krävde flera moderata politiker till exempel att män som dömts för våldtäkt mot barn skulle "erbjudas" medicinsk kastrering istället för fängelsestraff. Men det lär ändå dröja innan propranololbehandling kan erbjudas som alternativ till fängelse för den som dömts för hets mot folkgrupp eller olaga diskriminering:
- Biologisk forskning som syftar till att göra folk moraliskt mer högstående har en mörk historia. Men eftersom så många människor redan använder den här medicinen, som har "moraliska" biverkningar, så behöver vi i alla fall ha klart för oss vad dessa biverkningar är, säger forskaren Julian Savulescu till Telegraph.
Forskaren Chris Chambers vid Cardiffuniversitetets institution för psykologi menar dessutom att studiens resultat ska tolkas med extrem försiktighet.
Visst är det här intressant, men enligt min mening kan inte dessa preliminära resultat på långt när ge stöd för att propranolol specifikt påverkar attityder till raser, säger han.