Enligt Financial Times har Bank of England börjat ge besked om att det råder "väntetid" på att ta ut guld ur bankens valv, där bland annat större delen av Sveriges guldreserv har placerats av Riksbanken för så kallad trygg förvaring.
Först var väntetiden några dagar och nu är den "fyra till åtta veckor", enligt Financial Times.
Financial Times skriver att bristen beror på att USA hamstrar guld av oro för eventulla tullar på ädelmetall som Donald Trump kan införa.
Något som dock är extremt osannolikt eftersom guld och valuta är moms- och tullbefriat i praktiskt taget hela världen.
En annan, och kanske mer sannolik, förklaring är att det snabbt ökande guldpriset drivit upp allmänhetens intresse för fysiskt guld då metallen slog rekord på både torsdagen och fredagen med som högst 2.817,21 dollar per troyuns innan handeln stängde för helgen.
Ett snabbt ökande guldpris gör att allmänheten köper guld, vilket leder till att institutioner som spekulerar i guldterminer på säljsidan kan få svårt att leverera. I synnerhet då de nästan alltid säljer guld som de inte har.
Under covid-19-utbrottet 2020 uppstod guldbrist på den amerikanska guldbörsen Comex, som var nära att gå i konkurs men räddades av influgna tackor från LBMA i London, som nu alltså istället själva har hamnat i problem.
Samtidigt finns ett stort intresse från västerländskt håll för att hålla nere guldpriset, som ökat till rekordnivå under vintern. I augusti slog de västerländska storbankerna rekord i att ingå terminskontrakt på säljsidan – det vill säga att sälja guld som inte finns – och dessa banker går i konkurs om guldpriset skulle stiga för mycket.
På LBMA har man dock tidigare avbrutit all handel och stängt av datorerna som sköter börsen när priset på metall stigit så mycket att banker riskerar att drabbas. Det skedde 2022, när ett antal stora banker hotades av konkurs efter en kraftig ökning av priset på nickel, vilket Fria Tider skrev om då.
Kevin Grady, ordförande för Phoenix Futures and Options, varnar för att bristen på riktigt guld kan leda till att även guldmarknaden "låses" om inte leveranserna kan påbörjas snart.
– Det kan finnas mycket guld där ute, men det måste raffineras, vilket tar tid, säger Grady till Financial Times.
– Det kan lamslå marknaden en tid.
Guldpriset pressas också uppåt av Brics-länderna, som enligt Rysslands president Vladimir Putin är i färd med att införa en guldbaserad internationell valuta som ska konkurrera med den amerikanska dollarn.