– Krig och konflikter orsakar enormt lidande och sätter oskyldiga människor i mycket utsatta situationer. När vi vårdar patienter här i Sverige avlastas den ukrainska sjukvården och frigör mer resurser för att ta hand om akut krigsskadade patienter", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Under krigets tre år har närmare 3.800 patienter evakuerats från Ukraina till 22 olika europeiska länder, och Sverige står som sjunde största mottagarland.
I Sverige har många av patienterna varit cancerpatienter, vilket kräver långsiktig vård, samt soldater med svåra splitterskador som behöver avancerad specialistvård och rehabilitering.
Evakueringarna samordnas av EU:s Emergency Response Coordination Centre (ERCC) och är en del av unionens civilskyddsmekanism. I Sverige fördelas de ukrainska patienterna mellan landets sju universitetssjukvårdsregioner, anpassat efter respektive regions vårdkapacitet.
Samtidigt fortsätter Sverige att bistå Ukraina med betydande materiellt stöd. Socialstyrelsen har under de senaste tre åren skickat skyddsutrustning, ventilatorer och medicinska förnödenheter i flera omgångar till ett sammanlagt värde av över 60 miljoner kronor.
Björn Eriksson framhåller vikten av insatserna:
– Ytterst handlar det här om att bidra och hjälpa Ukraina där hälso- och sjukvården under en lång tid befunnit sig i en mycket svår situation.