På tisdagen tog utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) emot betänkandet från den parlamentariska kommitté som granskat det samlade svenska engagemanget i Afghanistan under åren 2001–2021.
Syftet har bland annat varit att klargöra vad det svenska krigsengagemanget – som hade en starkt feministisk prägel – egentligen bidragit till. Inte mycket, visar det sig.
Enligt utredarna berodde misslyckandet på en bristande förståelse för Afghanistan och en naiv tro på att förändring snabbt kunde åstadkommas. Svenska politiker hoppades på att perioden då afghanska kvinnor fick tillgång till bättre utbildning och sjukvård skulle ge positiva effekter på lång sikt, rapporterar Sveriges Radio.
Trots de högtflygande intentionerna har det nu blivit tydligt att Sveriges insats inte ledde till den önskade samhällsförändringen – minst sagt.
Den 27 miljarder kronor dyra svenska interventionen i Afghanistan kan därmed summeras som ett dyrt feministiskt fiasko. Trots det lyfter Maria Malmer Stenergard fram insatsen.
– Utvärderingen visar tydligt vilket omfattande engagemang Sverige har haft i Afghanistan under två decennier. På ingen annan plats i världen har en så betydande och långvarig svensk insats genomförts av så många svenska statliga aktörer. Det är viktigt att det utvärderats och att vi kan dra lärdomar från arbetet, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard i ett pressmeddelande.
Den parlamentariska kommittén har bland annat kartlagt och utvärderat den svenska insatsen med fokus på biståndet, den militära insatsen, utrikes- och säkerhetspolitiska initiativ och andra civila insatser. Kommittén har också granskat evakueringen som gjordes i samband med talibanernas maktövertagande 2021. Utvärderingen har dels syftat till att klargöra vilka resultat det svenska engagemanget bidragit till, dels vilka lärdomar som kan dras av arbetet.
– Även om den svenska närvaron i landet nu är avslutad fortsätter vårt engagemang för det afghanska folket, inte minst kvinnorna och flickorna som drabbas oerhört hårt av talibanernas skräckvälde, säger Maria Malmer Stenergard.
Den parlamentariska kommittén står enad bakom betänkandet som överlämnats utan reservationer eller särskilda yttranden.