Nederländerna utvisar ex-flyktingar till fredens Syrien

Publicerad 26 oktober 2024 kl 15.23

Inrikes. Efter åtta timmars intensiva förhandlingar har Nederländernas koalitionsregering kommit överens om en ny asylpolitik där tidigare flyktingar bland annat ska börja utvisas till fredliga områden i Syrien. För de som inte kan återvandras hem ska regeringen öppna ett nytt flyktingläger – i Uganda.

Dela artikeln

Det populära lagförslaget, som främst drivits av Geert Wilders och hans parti PVV, är en del av ett bredare åtgärdspaket som syftar till att begränsa invandringen och minska trycket på landets asylsystem.

Förra veckan bekräftade nederländska regeringstjänstemän planerna på att skicka avvisade asylsökande till Uganda, med den brittiska Rwandaplanen och Italiens offshorebehandlingscenter i muslimlandet Albanien som förebilder.

– Det är viktigt för regeringen att avvisade asylsökande återvänder till sitt ursprungsland. Men där är det stopp ibland, säger Caroline van der Plas, partiledare för BBB som deltagit i förhandlingarna, till det statliga mediebolaget NOS.

– Uganda är ett gästvänligt land som vi har goda relationer med, tillägger hon.

Under torsdagen träffades ledarna för de fyra koalitionspartierna – PVV, VVD, NSC och BBB – i premiärministerns officiella residens för att slutföra förhandlingarna.

Resultatet blev en kompromiss som flera av partiledarna beskriver som en framgång.

– Vi har nått en överenskommelse, sa Dilan Yeşilgöz, ledare för VVD, efter mötet.

NSC:s Nicolien van Vroonhoven tillade:

– Vi har närmat oss varandra.

Enligt uppgifter från nederländska medier kommer reformerna att inkludera kortare asyltillstånd, begränsad rätt till familjeåterförening och en lättnad i reglerna för att dra tillbaka uppehållstillstånd från utländska medborgare som begår brott.

Ett av de mest omdiskuterade inslagen i förslaget är planen att utvisa ex-flyktingar till Syrien, där regeringen överväger att klassa vissa delar av Syrien som ”säkra zoner”.

Det skulle möjliggöra för regeringen att återvandra personer som tidigare fått skydd i Nederländerna.

Caroline van der Plas kallade förhandlingarna för ”en mycket bra kväll” och uttryckte stöd för beslutet, medan Geert Wilders bekräftade att partierna funnit en gemensam ståndpunkt i frågan.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige vill stoppa Trumps plan för fred i Ukraina

Öppnar för att köra över USA. Sverige är redo att kriga vidare även utan stöd från Washington, enligt regeringen.0 

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.