Försvarsminister Pål Jonson (M) lade fram den nya svenska linjen i SVT på fredagen.

Sverige vill stoppa Trumps plan för fred i Ukraina

Publicerad 26 oktober 2024 kl 08.03

Inrikes. Sverige tänker inte acceptera att USA tar initiativ till en fredslösning i Ukraina som inte har godkänts av landets ledare Volodymyr Zelenskyj. Detta enligt försvarsminister Pål Jonson (M), som nu flaggar för att Sverige kan köra sitt eget race och kriga vidare utan USA.
– Vill Ukraina fortsätta kämpa så kommer vi att fortsätta stötta dem, säger han till SVT.

Dela artikeln

Sverige kan köra över USA och försöka läxa upp Rysslands president Vladimir Putin på egen hand om en framtida amerikansk administration skulle försöka avsluta kriget i Ukraina.

Frågan har blivit aktuell sedan Donald Trumps vicepresidentkandidat JD Vance presenterat delar av en konkret fredsplan som han och Trump går till val på den 5 november.

Enligt förslaget ska en demilitariserad zon upprättas längs den nuvarande fronten och de ockuperade områdena ska tillfalla Ryssland. Vidare ska Ukraina få säkerhetsgarantier och Ryssland ska i utbyte få garantier för att Ukraina inte får gå med i EU eller Nato. Vapenstödet till Ukraina ska också avskaffas.

Planen, som inte skiljer sig speciellt mycket från Rysslands egen fredsplan för Ukraina, väntas accepteras rakt av i Kreml.

Donald Trump har lovat att han kommer att ringa upp Vladimir Putin och "avsluta kriget" inom 24 timmar från att han vunnit valet – innan han ens hunnit tillträda – i egenskap av kommande amerikansk president.

Men utfästelserna har fått den svenska regeringen att se rött. Och Sverige öppnar nu för att fortsätta göda kriget på egen hand om USA drar sig ur.

– Vi ska stötta Ukraina så länge som det krävs och också dess rätt att återfå dess territoriella integritet, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT:s intervjuprogram 30 Minuter.

– Vill Ukraina fortsätta kämpa för sin territoriella integritet så kommer vi att fortsätta stötta dem i att göra det, säger han vidare.

Han lovar också att Sverige kommer att stötta den ukrainska regeringen om den exempelvis skulle få för sig att ta tillbaka Krim från Ryssland.

– Krim tillhör Ukraina, Donbass tillhör Ukraina, säger Jonson.

Att statsminister Ulf Kristersson (M) och Jonson vill kriga vidare förklarar Jonson med att Nato-länderna har lovat den ukrainske presidenten ett fortsatt militärt stöd och ett framtida medlemskap i Nato.

– Alla allierade inom Nato har slagit fast att Ukraina har rätt att bli allierad och att Ukraina ska bli allierad, säger Jonson till SVT.

– Grundbulten är att alla länder själva ska avgöra sina säkerhetspolitiska vägval, inklusive om de ska bli medlemmar av EU eller Nato.

I praktiken innebär de nu rådande utfästelserna att den ukrainska regimen ska få kriga vidare till siste man. Rimligheten i denna plan har dock kommit att ifrågasättas både inom Ukraina och utomlands i takt med att antalet döda stigit i konflikten, där förlusterna beräknades ha passerat en miljon människor tidigare i höstas, enligt Wall Street Journal.

En person som välkomnar Trumps konkreta planer i Ukrainafrågan är den ungerske premiärministern Viktor Orban. Enligt honom kommer EU och Europa inte att klara av att upprätthålla det ukrainska motståndet på egen hand och då är kriget över. Men det tror inte Pål Jonson.

– Jag skulle inte köpa vad Orban säger rakt av sådär. Vad jag kan konstatera är att EU har tagit allt större ansvar också för det militära stödet till Ukraina, och sen på vissa områden så är det väldigt svårt att ersätta USA.

Enligt ministern är det främst på luftvärnsområdet som det är så, medan EU-länderna kan bidra med artillerigranater exempelvis. Och om USA drar sig ur så tror ministern att Sverige och andra länder kan kriga vidare.

– Vi har avsatt 25 miljarder i stöd de närmaste åren, och vi har sagt att det är ett golv men inte ett tak. Och jag vet att det pågår diskussioner i andra europeiska huvudstäder nu också om att Europa måste ta ett större ansvar inte bara för återuppbyggnaden och det civila stödet till Ukraina, utan även för det militära stödet. Men inom vissa sektorer är det svårare än inom andra.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varannan ung, etniskt svensk man röstar på SD

Urstarka stödet. "De unga männens självklara förstahandsval."0 

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.