Varannan ung, etniskt svensk man röstar på SD

Publicerad 25 oktober 2024 kl 15.46

Inrikes. En ny opinionsmätning från Novus visar att Sverigedemokraterna numera har ett mycket starkt stöd bland unga svenska män.

Dela artikeln

Enligt undersökningen är det sammanlagt 34,2 procent av männen i åldrarna 18–29 som skulle rösta på SD om det vore val idag.

Vänsterakademikern Tobias Hübinette, som grundade vänsterextrema Expo, konstaterar på sin blogg att den motsvarande siffran för etniskt svenska unga män blir ännu högre – cirka 45 procent.

"SD är dock fortsatt de unga männens självklara förstahandsval och mot bakgrund av att över en tredjedel av alla invånare i landet som är 18-29 år gamla har utomeuropeisk bakgrund och fr a i subsahariska Afrika och MENA-regionen så innebär det att uppemot 45% av de majoritetssvenska unga männen hade röstat på SD om det hade varit val idag. Fortfarande röstar nämligen långt färre väljare med utomeuropeisk bakgrund på SD jämfört med de majoritetssvenska väljarna", skriver han.

Stödet för partier som Moderaterna och Liberalerna har enligt Novus-mätningen minskat markant i gruppen unga män. Det senare partiets stöd är på endast 1,7 procent.

Bland högstadieeleverna (13–15 år) blev SD det största partiet i det senaste skolvalet i våras, med 32,65 procent av rösterna, vilket tyder på ett fortsatt starkt stöd i den yngre åldersgruppen. På grund av högre andel elever med utomeuropeisk bakgrund och en tendens bland unga flickor att rösta på S, MP och V, kan stödet för SD bland etniskt svenska pojkar i denna åldersgrupp vara så högt som 50 procent, enligt Tobias Hübinette.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.