David Bogdanovskyis grav.

Stupade soldatens gravsten tas bort – korset kränker

Publicerad 25 oktober 2024 kl 12.48

Utrikes. Israels försvarsdepartement har beordrat familjen till en kristen soldat som stupade i Gaza att ta bort hans gravsten. Man hänvisar till att andra anhöriga känner sig kränkta av korset på stenen, rapporterar Times of Israel.

Dela artikeln

Beslutet har väckt starka reaktioner från familjen till David Bogdanovskyi, 19, som dödades i december förra året i strider i södra Gaza.

Familjen, som emigrerade från Ukraina till Israel 2014, uppges vara förkrossad. Modern försvarar i ett Facebook-inlägg beslutet att sätta ett kors på sonens gravstenen.

"David älskade Israel från djupet av sitt hjärta. Korset ingraverat på hans gravsten var en integrerad del av hans personliga identitet och den tro som han växte upp i", skriver hon.

Enligt försvarsdepartementets regelverk får religiösa symboler som kors inte finnas på gravar i militära kyrkogårdar. Departementet har mottagit klagomål från andra familjer som menar att korset "kränker" dem och stör deras förmåga att be vid gravarna.

Den militära chefsrabbinens bedömning är att korset "skadar kyrkogårdens helighet", skriver Times of Israel.

Försvarsdepartementet uppger att man har haft pågående samtal med familjen för att försöka hitta en lösning, men understryker att gravstenen bryter mot de nuvarande reglerna.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.