Benjamin Dousa (M).

Biståndsmiljarder ska gå till minskad invandring

Publicerad 25 oktober 2024 kl 09.13

Inrikes. Regeringen har beslutat att avsätta tre miljarder kronor från biståndsbudgeten för att minska invandringen till Sverige.

Dela artikeln

Åtgärderna ska bland annat kunna inkludera gränskontroller utomlands och stöd för återintegrering på lokala arbetsmarknader, meddelar biståndsminister Benjamin Dousa (M) och Sverigedemokraternas Ludvig Aspling.

– Det kan också handla om personer som är i ett transitland men på väg mot Europa och Sverige. Då kanske vi hjälper till så att de stannar kvar i det landet, säger Benjamin Dousa enligt Göteborgs-Posten.

Regeringens planer innefattar också yrkesutbildningar för personer i länder varifrån många flyr, samt återvändarcenter för de som återvänt efter avslag på asylansökan. Dousa menar att stödet på plats kan minska viljan att resa till Europa.

Regeringen vill även knyta biståndet till mottagarländers samarbetsvillighet, bland annat tvinga dem att rösta på ett visst sätt i FN om exempelvis kriget i Ukraina.

– Biståndspolitiken ska vara ett utrikespolitiskt verktyg och vara en del av regeringens samlade politik. Till exempel genom att knyta det till migrationspolitiken, som är vad vi släpper idag, säger Dousa till GP.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nytt vänsterparti utmanar V

Partiet Solidaritet uppger sig vara för fred. Anklagar Vänsterpartiet för att ha "övergett den röda socialistiska visionen".0 

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.