Ministern öppen för att återvandring kan bli fiasko: "Ingen som vet"

Publicerad 20 oktober 2024 kl 10.58

Inrikes. Regeringens satsning på så kallad frivillig återvandring kan bli ett dyrt fiasko. Nu öppnar även regeringen för att man får räkna med att reformen blir en olönsam affär.

Dela artikeln

När regeringen skulle öka återvandringen så begravde man den gamla teorin om piska och morot och satsade som vanligt – när det handlar om invandrare – endast på en enda sak: Höjda bidrag.

Regeringen vill lägga 2,5 miljarder kronor under de närmaste tre åren för att betala 350.000 kronor per person som vill återvandra till sitt tidigare hemland. En rejäl höjning från de 10.000 kronor som betalas ut idag. Men att det hela blir en plusaffär är man osäker på.

– Det är ju ingen som vet. De som säger att det inte kommer att lyckas kan ju inte veta, säger migrationsminister Johan Forssell (M) till Aftonbladet.

Ännu är det oklart om det bara är bidragstagare som ska få pengar eller om alla ska få det. Förra året återvandrade endast en person, med hjälp av det bidrag som finns idag.

Regeringen är långt ifrån säker på att det hela kommer att användas av något betydande antal personer när de nya reglerna träder i kraft.

– Nej, vi prövar den här modellen och sedan utvärderar vi den, säger Forssell till Aftonbladet.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.