USA hotar stoppa vapenleveranser till Israel

Publicerad 16 oktober 2024 kl 06.20

Utrikes. USA varnar Israel för att militära vapenleveranser kan stoppas om den humanitära situationen i Gaza inte förbättras inom 30 dagar.

Dela artikeln

Enligt amerikanska källor har mängden bistånd som når Gaza minskat drastiskt under de senaste månaderna, och USA kräver nu att Israel vidtar konkreta åtgärder för att underlätta biståndet.

I ett gemensamt brev från USA:s försvarsminister Lloyd Austin och utrikesminister Antony Blinken till Israels försvarsminister Yoav Gallant och strategiminister Ron Dermer framhåller USA att fortsatt vapenhjälp är beroende av att internationell rätt och humanitära normer efterlevs.

Sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut för ett år sedan har USA levererat närmare 18 miljarder dollar i militärt bistånd till Israel.

USA:s oro för den humanitära situationen i Gaza har ökat då mängden bistånd som når området i september var den lägsta på ett år. Även om vissa typer av "defensiva" vapensystem, som THAAD, kan undantas från dessa restriktioner, står Israel inför ett ökat tryck från Washington att säkerställa att hjälp når fram.

Detta sker samtidigt som USA uppmanar Israel att fokusera på diplomatiska lösningar för att undvika en bredare konflikt med Hizbollah i Libanon.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Mbappés advokat: "Han var aldrig ensam under kvällen"

"En anmälan bevisar ingenting." Hävdar att fotbollsstjärnan är ett offer för förtal.0 

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.