Ukrainska soldater med tillfångatagen rysk stridsvagn i Kurskregionen i augusti.

Ryssland har återtagit en fjärdedel i Kursk

Publicerad 16 oktober 2024 kl 12.35

Utrikes. Ukrainarna har förlorat kontrollen över en fjärdedel av det område i ryska Kursk som de kapade åt sig efter offensiven i somras. Detta enligt uppgifter som publiceras i New York Times.

Dela artikeln

Ryssland har intensifierat sina motattacker i Kursk-regionen och återtagit flera samhällen som tidigare erövrats av ukrainska styrkor under sommarens offensiv.

Enligt uppgifter från en oberoende analysgrupp, baserat på geolokaliserade bilder, har Ryssland återfått kontroll över omkring 50 kvadratkilometer av sitt territorium, däribland byarna Snagost och Novojvanovka. De ryska styrkorna har även nått utkanten av byn Olgovka.

Den ukrainska offensiven i Kursk inleddes i augusti och resulterade då i att de ukrainska styrkorna erövrade cirka 1.000 kvadratkilometer av området. Men nu har det återstående territoriet krympt till cirka 770 kvadratkilometer, enligt analysgruppen Black Bird.

Ryska försvarsdepartementet rapporterade i helgen att ett Su-34-plan utförde attacker mot ukrainska styrkor nära gränsen, där koncentrationer av ukrainsk militär personal ska ha varit målet.

Trots ryska framsteg pågår fortfarande ukrainska motattacker i regionen. President Volodymyr Zelenskyj bekräftar att striderna intensifierats, och att ryska styrkor i fem dagar har försökt bryta igenom det ukrainska försvaret i Kursk.

Black Birds analytiker Emil Kastehelmi menar att Ukrainas försvarslinjer i området inte är tillräckligt befästa, vilket gör det svårt att hålla tillbaka de ryska styrkorna.

– Det är uppenbart att de ukrainska linjerna inte verkar hålla särskilt bra, säger han till New York Times.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kravet på EU: Stram invandring

Kristerssons besked inför EU-toppmöte. "Stram migrationspolitik är absolut nödvändig."0 

Ekonominyheter

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

Dystra siffrorna.. "Fler är arbetslösa längre och deras situation är svår."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.