Återvandrade till Irak: "Mycket säkrare än i Sverige – nu lever jag som en kung"

Publicerad 14 oktober 2024 kl 16.02

Inrikes. Dagens Nyheter har intervjuat krögaren "Amin" – som valt att flytta hem till Irak igen från Sverige och beskriver det som ett av de bästa beslut han fattat.

Dela artikeln

– Jag har glömt den där tiden! Nu lever jag som en kung! Jag utvecklas, jag mår bra nu! säger Amin till DN.

Å andra sidan konstaterar han att han förlorat en stor del av sitt liv genom vistelsen i Sverige. Men nu har han lyckats bygga upp en framgångsrik restaurangverksamhet i hemlandet Irak, där han lever gott. I Irak är det "mycket säkrare än i Sverige", säger Amin.

Efter att ha utsatts för hot, våld och utpressning från ett kriminellt nätverk i Skärholmen, valde Amin att lämna Sverige och återvända till sitt hemlandet, som han flyttade från efter USA:s invasion 2023.

I DN-intervjun berättar Amin om de svåra åren som drev honom till beslutet. Trots att hans första tid i Sverige var positiv, förändrades allt när kriminella gäng tog över området. Restaurangägare, inklusive Amin, tvingades betala stora summor pengar för att skydda sina verksamheter från skadegörelse och våld.

Amin beskriver hur polisen initialt försökte hjälpa, men att våldet i området eskalerade – med flera dödsskjutningar, varav ett mord skedde precis utanför hans restaurang.

Efter tio års kamp, och med ett äktenskap som sprack under pressen, bestämde sig Amin för att lämna Sverige. Idag lever han återigen i Irak, där han har startat en ny restaurang och känner sig tryggare. Dock bär han på en djup sorg över att ha förlorat kontakten med sin familj i Sverige.

– Jag flyttade till Sverige för att det var ett tryggt land. Nu flyttar jag från Sverige för att det inte är tryggt längre, säger Amin till DN.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.