"Märkliga rykten" när SD drar tillbaka motion om gängkriminalitet

Publicerad 11 oktober 2024 kl 21.13

Inrikes. Sverigedemokraterna har plötsligt dragit tillbaka en omfattande riksdagsmotion om gängkriminalitet, som innehöll 43 förslag. Men vad som har hänt är oklart – och enligt Aftonbladet dementeras SD:s förklaring av justitiedepartementet.

Dela artikeln

Att motionen drogs tillbaka väckte uppmärksamhet då det skedde i samband med skriverierna kring Jimmie Åkessons festande med en ledare för ett kriminellt mc-gäng.

SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof uppger på X att tillbakadragandet av motionen beror på möjligheten att bidra med förslag om särlagstiftning för gängkriminella i de så kallade Tidöförhandlingarna.

Men en källa inom justitiedepartementet tillbakavisar för Aftonbladet att sådana förhandlingar har inletts. Enligt källan har inga förhandlingar om gängkriminalitet påbörjats, även om de årliga så kallade Tidöförhandlingarna kommer att ske senare.

Motionen som SD lämnade in för en vecka sedan innehöll flera kontroversiella förslag för att bekämpa gängkriminaliteten. Bland annat föreslogs utegångsförbud på kvällstid för gängkriminella, obligatorisk fotboja, och en möjlighet för polisen att låsa in individer i förebyggande syfte. Ett annat förslag rörde ett förbud mot att gängkriminella får arbeta inom politiska partier eller deras dotterbolag, enligt DN.

I ett uttalande på sociala medier skriver SD att det florerar "märkliga rykten om orsaken till" att motionen tagits tillbaka.

"Anledningen till att motionen drogs tillbaka är helt enkelt att vi är måna om att dessa lagförslag blir verklighet så snart som möjligt och partiet kommer därför att ta med sig dessa förslag till förhandlingar med med regeringspartierna, vilka äger rum inom kort", skriver SD och fortsätter:

"Åtgärden att dra tillbaka motionen, som vidtagits i samråd med de andra Tidöpartierna, är således ett sätt att påskynda processen så att viktig lagstiftning mot gängkriminalitet, i såväl MC-miljön som i Sveriges utanförskapsområden, skyndsamt kan tryckas tillbaka."


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

14-årig flicka förberedde mord i Danmark

Tonåringar åtalas för planerad mordturné. Första ärendet kopplat till Danmark som går till åtal.0 

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.