Hängde ut Dumpen-man – klandras

Publicerad 11 oktober 2024 kl 17.24

Inrikes. Mediernas Etiknämnd klandrar nyhetssajten Insikt24 för att ha brutit mot god publicistisk sed efter att ha publicerat namn och bild på en man som hängts ut av pedofiljägarna Dumpen. Publiceringen anses ha orsakat mannen en oförsvarlig publicitetsskada.

Dela artikeln

Händelsen rör en artikel publicerad den 7 januari 2024, där Insikt24 rapporterade om mannens kontakter kontakter med en påstått 14-årig flicka via chattplattformar.

I själva verket fanns den 14-åriga flickan inte på riktigt utan det var Dumpen som spelade henne för att lura mannen och konfrontera honom.

Mannen, som varit anställd vid Polismyndigheten och tidigare vid Sveriges Radio, pekades ut med namn och bild.

Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd konstaterar att mannen inte hade en offentlig roll som motiverade ett sådant ingrepp i hans personliga integritet. Därför fanns det inget allmänintresse som rättfärdigade publiceringen av hans identitet.

"Anmälaren är inte en person som agerar på den offentliga arenan. Han har arbetat på Polismyndigheten och Sveriges Radio. Det har dock inte kommit fram att han har haft någon ledande befattning. Ämnet för publiceringen saknar också, såvitt framgår, koppling till hans yrkesutövning. Vidare är han inte dömd eller åtalad för något brott, annat än – enligt artikeln – ett fall av våldsamt motstånd i samband med ett krogbesök. Jag anser inte att det har kommit fram några omständigheter kring anmälarens person som gör att det finns ett allmänintresse avseende hans identitet i detta sammanhang", skriver MO.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.