Grön omställning

Prognosen: Northvolt går i konkurs 12 oktober

Publicerad 5 oktober 2024 kl 15.01

Ekonomi. Hållbarhetsjätten Northvolt måste betala 62 miljoner i skatter och avgifter senast den 14 oktober, annars blir styrelsen ansvarig för bolagets skulder. Bedömare tror därför att styrelsen ansöker om konkurs strax före dess.

Dela artikeln

Styrelsens ordinarie ledamöter Carl-Erik Lagercrantz, Susanna Campbell, Tom Johnstone och Barbara Frei-Spreiter kommer att drabbas av personligt betalningsansvar om bolaget inte betalar senast den 14 oktober. Annars måste en rekonstruktions- eller konkursansökan lämnas in före dess.

– Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, till Aftonbladet.

Totalt ska Northvolt betala 62,1 miljoner till Skatteverket, varav 28,2 miljoner rör arbetsgivaravgifter och 33,9 miljoner är avdragen skatt.

Northvolt kan emellertid även ansöka om företagsrekonstruktion och om en domstol tycker att bolaget har långsiktig livskraft så ska den bevilja ansökan. Då slipper bolaget betala sina skulder.

Lagstiftningen är dock i praktiken ett fiasko och de flesta bolag som beviljas rekonstruktion går ändå i konkurs till sist.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige kan utrota ålen – för att gynna 200 markägare

Kringgår EU:s förbud mot ålfiske. "Gynnande av småföretagande är också viktiga värden".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.