Regeringens utredare vill förbjuda internationella adoptioner

Publicerad 2 oktober 2024 kl 11.10

Inrikes. Regeringens utredare, Anna Singer, kommer att föreslå ett förbud mot internationella adoptioner till Sverige. Men frågan anses vara mycket känslig och offentliggörandet av utredningen har skjutits upp till efter julen, rapporterar Expressen.

Dela artikeln

Förslaget kommer efter flera rapporter om oegentligheter inom den internationella adoptionsverksamheten, särskilt i länder som Chile där barn adopterades bort utan föräldrarnas samtycke.

Den aktuella utredningen tillsattes 2021 under den förra regeringen för att granska om Sveriges regler för internationella adoptioner behöver skärpas för att stärka rättssäkerheten och skydda barnen.

Under 2023 adopterades 73 barn till Sverige, en kraftig minskning från cirka 1.000 adoptioner per år i början av 2000-talet. Utredningen pekar på att trots att antalet adoptioner har minskat, kvarstår riskerna för barnhandel och andra oegentligheter. Ett förbud skulle, enligt utredningen, också minska risken för att barn förlorar sin identitet och för att barn utnyttjas eller hamnar i olämpliga adoptionsprocesser.

Det rör sig om ett mycket känsligt förslag. Kommissionen har enligt Expressen valt att skjuta upp offentliggörandet av rapporten till efter julhelgerna för att undvika att den väcker starka reaktioner hos adopterade och deras familjer under en känslig tid på året. Utredningen föreslår också att kris- och samtalsstöd ska erbjudas till adopterade och deras familjer för att hantera den emotionella påverkan som förslaget kan få.

Förslaget har dock mött motstånd från bland annat Adoptionscentrum, som anser att utredningen redan tidigt bestämt sig för ett förbud utan att noggrant överväga andra alternativ. Enligt Adoptionscentrum skulle det vara bättre att stärka kontrollen och säkerheten i adoptionsprocessen än att förbjuda internationella adoptioner helt.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tidöpartierna: Vissa skärpta krav på asylsökare

Ska som huvudregel bo på Migrationsverkets boenden. Nuvarande systemet anses leda till "segregationen och utanförskap".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.