Genuspromenad för Domstolsverkets anställda i Jönköping.

Domstolsverket anordnar "genuspromenader"

Publicerad 27 september 2024 kl 17.17

Inrikes. Mitt i den pågående krisen med gängkriminalitet och resursbrist på landets domstolar har Domstolsverket i Jönköping valt att prioritera en annan fråga: trygghet och inkludering ur ett genusperspektiv.

Dela artikeln

Genom så kallade genuspromenader utvärderar man nu arbetsmiljöns så kallade jämställdhet, rapporterar Samnytt.

Initiativet är en del av ett bredare "utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter".

– Det bottnar i att alla ska känna sig inkluderade och trygga i lokalerna. Därför gör vi genuspromenaden för att upptäcka aspekter där medarbetarna riskerar att inte känna sig inkluderade eller trygga och ta reda på vad vi kan göra åt det, förklarar Alexander Pavlica, HR-specialist och en av initiativtagarna till genuspromenaderna.

Genuspromenaderna har fått positiv respons, bland annat från anställda vid Uddevalla tingsrätt, som genomfört liknande initiativ tidigare. Projektet har varit under utveckling sedan 2018 och har tidigare uppmärksammats av dåvarande jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som då beklagade att det fanns en "bedövande mansdominans" i domstolarnas historia.

Hur mycket satsningen kostar skattebetalarna har ännu inte framgått, skriver Samnytt.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.