Åklagare utreder Göteborgs beslut om Israelbojkott

Publicerad 19 september 2024 kl 11.11

Lag & Rätt. I början av september upphävde förvaltningsrätten Göteborgs kommuns olagliga bojkott av Israel. Nu inleder åklagare en förundersökning om tjänstefel mot den kommunala nämndens ledamöter.

Dela artikeln

Förvaltningen i Göteborgs kommun påpekade att beslutet inte var lagligt och ordföranden i den beslutande nämnden, Eva Ternegren (MP), lämnade sin plats i nämnden av samma skäl.

Den rödgröna majoriteten körde trots det över lagen och införde en kommunal bojkott mot Israel på eget bevåg. Något som förvaltningsrätten påpekade att en kommun inte får göra, då frågor om utrikespolitik sorterar under regeringen och inte enskilda kommuner.

Israel-vänliga Liberalerna lämnade in en polisanmälan om tjänstefel och den har nu lett till att en förundersökning har inletts.

– Jag tycker att det finns anledning anta att brott har förövats och då behöver vi gräva lite mer i detta, säger kammaråklagare James von Reis till DN.

Ett annat beslut som ingår i utredningen handlar om friskolor, och även där misstänker åklagaren tjänstefel.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utredare totalsågar svenska betygsystemet: "Inte rättvist"

Skolorna sätter betyg på sig själva. Nu ska godtycket bort, flickornas betyg sänkas och nationella proven rättas centralt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.