Orbans fredsmission
Finansminister Elisabeth Svantesson.

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Publicerad 17 juli 2024 kl 07.13

Inrikes. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttryckte hård kritik mot Ungerns EU-ordförandeskap under ett ministermöte i Bryssel, rapporterar Sveriges Radio.

Dela artikeln

Att den ungerske premiärministern VIktor Orban på eget initiativ rest till Ukraina, Ryssland och Kina för att prata fred har väckt ramaskri hos den svenska och andra liberala regeringar inom EU.

Under mötet med finansministrarna på tisdagen kritiserade Elisabeth Svantesson bland annat Orbans besök i Ryssland. Hon riktade kritiken direkt till den ungerska finansministern.

– Det var första gången egentligen idag som det verkligen märktes att ett land – alltså Ungern i det här fallet – inte representerar oss andra på ett bra sätt. Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin. Och man bör definitivt ha Ukraina högt på sin prioriteringsordning, säger Elisabeth Svantesson till SR.

Hon uppger att "alla" andra ministrar på mötet höll med henne.

– Alla slöt upp, mer eller mindre i alla fall, och höll med och underströk att de också var bekymrade. För det här är den största och viktigaste frågan för oss, säger Elisabeth Svantesson.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD: Dra in passet för den som döms för antisemitism

Kräver hårdare lagstiftning mot åsiktsbrott. Men efter misstankarna mot Richard Jomshof anklagar Socialdemokraterna nu SD för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.