Invandrarna får "makten" och "de ursprungliga tyskarna kommer sannolikt att bli en minoritet bland många inom en överskådlig framtid", konstaterar Die Zeit.

Tysk tidning firar att invandrare snart är i majoritet

Publicerad 1 juni 2023 kl 16.33

Utrikes. "Snart är det de som har makten", lyder rubriken till ett uppmärksammat reportage om invandrare i den tyska så kallade kvalitetstidningen Die Zeit.

Dela artikeln

Artikeln pryds av en bild på en bil med en grupp invandrare i, och i ingressen skriver Die Zeit:

"Tyskland vägrar att inse vad det i dag är: ett land där migranter inte längre kommer att vara en minoritet utan mer efterfrågade än någonsin."

När tidningen spred artikeln på sociala medier skrev man ursprungligen följande teaser:

"Integration tillhör det förflutna: Tyskland är det näst största invandringslandet i världen, och de ursprungliga tyskarna kommer sannolikt att bli en minoritet bland många inom en överskådlig framtid. Vad sker nu?"

Att tyskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land brukar i vanliga fall beskrivas som en "högerextrem konspirationsteori" i media.

Artikeln i Die Zeit försöker övertala läsaren att tänka på att Tyskland nästan alltid har varit ett invandrarland, med hänvisning till att Preussen en gång i tiden tog emot utländska (europeiska och kristna) arbetare.

"Tyskland har aldrig varit tryggare
Tidningen försäkrar också att Tyskland är "aldrig har varit tryggare", trots att statistiken visar att brott som mord och gruppvåldtäkter ökar, och att en mycket stor andel av brotten begås av invandrare. Antalet gruppvåldtäkter nådde en ny rekordnivå 2022, och hälften av de misstänkta saknade tyskt medborgarskap, skriver Remix News. Hur många av våldtäktsmännen som är invandrare som fått tyskt medborgarskap mörkas i statistiken.

Artikeln och dess utformning har väckt starka reaktioner från tyska politiker från både höger- och vänstersidan. De senare anser att det är skadligt att så tydligt uppmärksamma folkutbytet i landet.

Die Zeit valde efter kritiken att radera sitt ursprungliga inlägg på sociala medier, med bilden på i invandrarna i bilen. Istället lades ett annat foto upp som visar två vita kvinnor.

Bildtexten ändrades samtidigt till: "Under de senaste åren har Tyskland blivit världens näst största invandringsland utan att egentligen vilja erkänna det. Vad sker nu?"

Men detta skapade bara ännu mer ilska.

"Denna teaser är nästan ännu värre än den gamla", kommenterar exempelvis Marius Mestermann, vänsterjournalist på Der Spiegel.

Andra berömmer dock Die Zeit för att de faktiskt uppmärksammar de demografiska förändringarna i landet.

Tyskland fortsätter att uppleva en rekordhög befolkningstillväxt. Bara under 2022 anlände 1,5 miljoner nya invandrare. Under de första tre månaderna av 2023 var motsvarande siffra 163.000.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.