Evelina Hahne, 26, är nybliven mamma, civilingenjör och bosatt i Stockholm.
Förra året skaffade hon ett konto på Twitter – där hon snabbt har fått över 7.000 följare. Hon twittrar mycket om sitt familjeliv men även om politik. Flera av Evelinas mest populära inlägg innehåller kritik mot den svenska invandringspolitiken.
I oktober förra året skickade Evelina Hahne in en ansökan om att gå Hemvärnets grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) – en tvåveckorsutbildning. Hon fick prata med Försvarsmaktens rekryteringshandläggare Pierre Andersson.
– Jag snackade i flera timmar med honom, vid flera tillfällen. Jag började träna i oktober, marscherade och körde på, säger Evelina Hahne till Fria Tider.
Tanken var att hon skulle gå utbildningen i mars, och sista januari var sista dagen för anmälan. Innan dess behövde Evelina dock ha genomgått en säkerhetsprövning.
– Jag fick besked i december om att jag skulle bli inbokad för en säkerhetsprövning. Men sedan hände ingenting på hela december, så för två–tre veckor sedan fick jag besked om att de skulle snabba på processen. Förra veckan på torsdagen fick jag mejl från Pierre Andersson, handläggaren, om att de hade avbrutit min ansökan och att beslutet inte gick att överklaga, säger hon.
I fredags ringde Evelina Hahne upp Pierre Andersson för att få en förklaring till beslutet. Men handläggaren hänvisade till att beslutet hade fattas "högre upp" – närmare bestämt av överstelöjtnant Johan Midenby.
Evelina ringde då Johan Midenby, och lyckades i samtalet få honom att medge att han visste att Evelina är gift med William Hahne, tidigare vice förbundsordförande för Sverigedemokraternas dåvarande ungdomsförbund SDU och senare engagerad i partiet Alternativ för Sverige. Evelina är ockå engagerad i AFS, men har ingen formell position i partiet.
Midenby bedyrade dock i samtalet att beslutet inte hade fattats på grund av politisk åskådning.
– Nej, det har det inte. Jag vet inte fullt ut vad du har för politiskt engagemang: Vi har inte gjort någon djupare sökning på din politiska ställning, sade han.
Evelina Hahne tog då till en fräck metod. Hon ringde återigen upp Pierre Andersson och påstod nu att överstelöjtnant Midenby hade sagt att Andersson hade avrått honom från att gå vidare med hennes ansökan på grund av hennes politiska engagemang. Då erkände Andersson till slut att beslutet grundade sig på hennes Twitterinlägg.
– Vi kollade en del saker som du skrev på Twitter. Det var saker där som du skrivit som jag inte bedömde vara förenliga med försvarsmaktens värdegrund. Då tog jag beslutet att avbryta, säger Pierre Andersson i samtalet, som spelades in.
Han vägrar dock att svara på vad Evelina Hahne har skrivit som strider mot den så kallade värdegrunden.
– Nu har vi tagit det här beslutet och det går tyvärr inte att överklaga.
Evelina Hahne ber att få veta vad i värdegrunden som hon anses ha brutit mot.
– Det är... alla människors lika värde, svarar Pierre Andersson.
Efter samtalet upptäckte Evelina Hahne att Pierre Andersson gillar grupper som "Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack" på Facebook och också sprider prideflaggor på Linkedin.
När Fria Tider når Pierre Andersson är han inte speciellt pratsam.
– Inga kommentarer. Du får prata med chefen för Livgardesgruppen, säger han och lägger på luren.
"Skillnad på åsikter och värdegrund"
När Fria Tider ringer upp chefen, överstelöjtnant Johan Midenby, hävdar han att det är han som har fattat beslutet om att avbryta Evelina Hahnes rekrytering och inte Pierre Andersson. Han hävdar också att Försvarsmaktens värdegrund ger honom rätt att sortera bort sökande på grund av deras värdegrund.
– Vi tittar i olika öppna källor för att skapa oss ett underlag om personen, inte bara Twitter, förklarar Midenby för Fria Tider.
Pierre säger att ditt beslut inte går att överklaga. Vad är det med dina beslut som gör att de inte går att överklaga?
– Det är inte en sån typ av beslut som normalt sett går att överklaga.
Du är en tjänsteman på en myndighet och har fattat ett missgynnande beslut mot en enskild om att hon ska nekas tillträde till en utbildning på grund av vad hon har skrivit på Twitter. Går inte det att överklaga?
– Precis som när du söker anställning i ett privat bolag, även om det är skillnad på privata bolag och myndighetsutövning. Men i det här fallet har vi valt att göra på det sättet. Det är riktigt.
Pierre säger ju även att ni inte lämnar ut skälen för de bedömningar som ni gör. Men har ni inte en skyldighet att lämna ut personuppgifter till den det gäller?
– Att gå med i hemvärnet är ingen rättighet, utan det motsvarar vilken anställning som helst. Så vi tar de som är mest lämpliga att går vidare med. Det är en utslagningsprocess som motsvarar den vid andra motsvarande jobb. Och då brukar vi inte gå ut med anledningen, utan vi tackar för visat intresse och säger att det här var inte en kandidat som vi var intresserade av, så är det generellt.
Ja, generellt är det ju så. Men ni är en myndighet och ska enligt regeringsformen tillsätta tjänster enbart utifrån förtjänst och skicklighet och inte utifrån vad man skriver på Twitter. Och när man lyssnar på samtalet mellan Pierre Andersson och Evelina Hahne så är han ju väldigt tydlig med att ni har varit inne på Twitter och sett att hon yttrar åsikter där som inte är förenliga med Försvarsmaktens värdegrund och att det är dessa åsikter som är grunden för att ni har avbrutit rekryteringen. Förnekar du att han har sagt detta eller har han missförstått någonting?
– Det är skillnad på politiska åsikter och värdegrund.
Men det är du som har fattat det här beslutet? Det är inte han som har fattat beslutet, trots att han säger det?
– Så är det.
Han är ju själv med i en grupp på Facebook som heter "SD i Riksdagen – NEJ TACK!". Är det också en grupp som ni kartlägger om man söker sig till hemvärnet?
– Vi kartlägger inga politiska grupper eller grupperingar, utan det har vi Säkerhetspolisen till.
Vad är er värdegrund då?
– Det står på vår hemsida. Du kan läsa där, den är ganska väl utvecklad där.
Jag har gjort det. Och jag har även tittat på hennes Twitter, där jag bara hittar åsikter om invandringspolitiken. Och när jag tittar i värdegrunden så står det inget om att man skulle behöva ha vissa åsikter om invandringspolitik. Det står istället att alla inom Försvarsmakten ska behandlas lika oavsett politisk åsikt eller övertygelse. Så det här som ni gör, när ni sitter och kartlägger folks åsikter och avbryter intervjuer som ni redan kallat till, det låter ju som att ni jobbar stick i stäv med er egen värdegrund?
– Jag förstår hur du menar. Men det är inte politiska åsikter vi kartlägger, utan det är en helhetsbild som vi har tagit fram inför den här säkprövningsintervjun.
Och det här med att beslutsskälen är hemliga då? Ni kartlägger uppenbarligen enskildas politiska åsikter och då ska man ju enligt GDPR kunna få en kopia på de åsikter som ni har i ert register. Så varför vägrar ni berätta vad det är för åsikter hon gett uttryck för på Twitter som har fått er att avbryta rekryteringen?
– Jag kunde inte verifiera att det var henne jag pratade med och då kan jag inte lämna ut något över telefon. Och det är sällan vi kommenterar något av detta, men eftersom hon har begärt det och varit i kontakt med er så får vi kanske se över det här beslutet och göra en omprövning av det. Det finns regler men man kan också göra undantag.
Evelina Hahne är själv inte imponerad av de förklaringar hon har fått från de ansvariga.
– Jag vill att Hemvärnet backar från sitt demokratifientliga beslut så att jag får genomföra utbildningen och gå med i Hemvärnet, säger hon.
År 2013 rapporterade Fria Tider att Försvarsmakten hade förbjudit invandringskritik på fritiden för sina anställda.
"Det går till exempel inte att i sin tjänst skriva under på att mångfald på en arbetsplats är en tillgång och något man vill främja och verka för, för att sedan engagera sig mot invandring på fritiden. Trovärdigheten skulle bli lidande, inte bara för medarbetaren själv utan för hela Försvarsmakten", skrev Försvarsmakten på sin hemsida.
Dagen efter att Fria Tider uppmärksammat formuleringen hade den dock strukits från försvarets hemsida. När Fria Tider då ringde upp Försvarsmakten förklarade man att förbudet mot invandringskritik var ett olycksfall i arbetet.
Fria Tider har sökt Försvarsmaktens presstjänst. Myndigheten uppger dock att den inte har tid att svara på frågor.
– Du får mejla till info@mil.se. Hejdå, säger en tjänsteman som presenterar sig som "Marie" och slänger på luren.
När Fria Tider ringer upp igen har myndigheten blockerat vårt nummer, och vi hamnar hos en telefonsvarare som upprepar beskedet att vi ska mejla och inte ringa och störa presstjänsten.
Denna artikeln har uppdaterats med förtydligande uttalanden av Johan Midenby. Hela intervjun med Midenby kan läsas här.