Kriminella beslutsfattare på svenska storbanker är ett närmast "regelbundet förekommande" problem för polisen, enligt Noas underrättelsechef Linda H Staaf.

Enchrochat hjälpte polisen avslöja kriminella – hos bankerna

Publicerad 26 september 2021 kl 08.59

Ekonomi. Efter att ha fått tillgång till Encrochat-materialet kallade polisen upp storbankerna för att svara på frågor om penningtvätt, och flera personer kunde sedan gripas. Men vad bankerna förmodligen inte hade räknat med var att de gripna visade sig vara beslutsfattare på bankerna.

Dela artikeln

Svenska banker är inte sena med att hänvisa till penningtvättslagen när de vill säga upp olönsamma kunder, avskaffa kontanter eller motarbeta konkurrerande teknik såsom bitcoin. Men när det gäller syftet med lagen – att motverka penningtvätt – ser det annorlunda ut.

När de kriminella har mycket pengar är det långtifrån ovanligt att bankernas tjänstemän istället hjälper gängen att bedriva penningtvätt. Det handlar bland annat om att bevilja lån som bankerna sedan låter de kriminella amortera med vinster från brott.

– Vi har kunnat upptäcka i ett flertal fall, jag skulle säga nästan regelbundet förekommande, att det funnits insiders i bankerna, säger Linda H Staaf, chef för Polisens nationella underrättelsetjänst, till Sveriges Radio.

Det är materialet från Encrochat som har avslöjat hur banktjänstemän på de största bankerna hjälper gängen att tvätta pengar, enligt Sveriges Radio.

De kriminella banktjänstemännens roll är, enligt polisen, att möjliggöra låneupplägg och öppna upp för att använda företag i brottslig verksamhet.

– De är möjliggörare, säger Linda H Staaf.

Polisen kommer nu att använda penningtvättslagen för att åstadkomma mer samarbete från bankernas sida, och inhämta information om de betalningsflöden som går till och från kriminella.

– Polisens underrättelsetjänst sitter på bilden över den organiserade brottsligheten och vilka aktörer som tjänar pengar på brottslig verksamhet. Bankerna i sin tur ser finansiella flöden och mönster. Genom att dela mer information med varandra så tror vi att brotten lättare ska upptäckas i ett tidigt skede men även att vi i större utsträckning ska förebygga så att brott överhuvudtaget inte kan begås. På det sättet vill vi bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism och komma åt den organiserade brottsligheten, säger Linda H Staaf i ett pressutskick.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.