Våldtäktsfesten i Upplands Väsby

Domare ville sänka straff för gruppvåldtäkt – kördes över av nämndemännen

Publicerad 3 september 2021 kl 16.50

Inrikes. En av de tre afghaner som nyligen dömdes för att ha våldtagit en förstånds­handikappad kvinna borde ha kommit lindrigare undan, ansåg jurist­domaren. Men nämnde­männen tyckte annorlunda – och skärpte straffet.
 – Det här lär väl hamna i hovrätten, säger domaren till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var i slutet av förra veckan som dom föll i målet mot de tre afghaner som gruppvåldtog en förståndshandikappad kvinna i Upplands Väsby. Fria Tider har rapporterat utförligt om de sadistiska övergreppen på det kommunala boendet.

Abul Fazl Yaqubi och Esmaili Jawid, som vid två tillfällen deltog i ett slags alkoholindränkta våldtäktsfester i kvinnans bostad, dömdes båda till åtta års fängelse.

Den tredje våldtäktsmannen Shokrallah Shahzad slapp lindrigare undan eftersom han är under 21 år och bara deltog i en av gruppvåldtäkterna. I straffskärpande riktning talade å andra sidan att Shokrallah gjort sig skyldig till våldtäkt tidigare. Han fick 3,5 års fängelse.

Det var en för hård påföljd för den unge afghanen, ansåg rådmannen Kenneth Truedsson som var rättens ordförande under huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt. Eftersom afghanen ännu inte fyllt 18 när han begick sin första våldtäkt borde rätten bortse från att det var frågan om återfall i brott och inte skärpa straffet av det skälet, tyckte Truedsson.

Truedsson fick dock inte gehör för sin ståndpunkt. Det var de tre politiskt tillsatta nämndemännen som fällde utslaget, vilket som sagt blev tre och ett halvt års fängelse för den afghanske återfallsförbrytaren. Truedsson var skiljaktig och ville döma till tre års fängelse.

Fria Tider har talat med Truedsson som förklarar hur han ser på saken.

– Straffvärdet är sex år men man drar av hälften på grund av ålder och då hamnar man på tre år. Sedan ville nämndemännen skärpa ett halvår på grund av återfall, han hade ju dömts för en våldtäkt tidigare, säger Truedsson när Fria Tider ringer upp.

– Men enligt min uppfattning är rättspraxis att man inte gör det när det förra brottet är begånget vid 16 års ålder. Man hade gjort det om han varit vuxen vid det första tillfället.

Är det etablerad praxis i svenska domstolar?

– Jag har inte hittat några rättsfall från Högsta domstolen som tydligt säger det ena eller det andra. Det är mer principen om hur man ser på brott som begås mellan 15 och 17 år.

– Det är så i Sverige att man ser mycket mildare på brott som begås vid 15-17 års ålder jämfört med brott som begås när man passerat 18. Det är den principen som ligger bakom.

– Tre år för en 18-åring är ett ganska högt straff också, så skillnaden är väl kanske inte jättestor. Men det är frågan om det ska skärpas eller inte som vi hade olika åsikter om.

– Men det här lär väl hamna i hovrätten så det ska bli intressant att se vad de tycker om det.

Du tror att domen kommer att överklagas?

– Det vet jag ju inte, det är inte jag som har något att säga till om det. Men när det är frågan om så här långa fängelsestraff så brukar det alltid överklagas.


Nyheter från förstasidan

Bistånd till Jemen dras in – för Israels skull

Plötsligt krävdes ingen utredning. Ministern pekar på "houthiernas alltmer destruktiva beteende".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.