Kinas befolkning - och meda - har svårt att omfamna den postmoderna arkitekturen från väst.

" />

Kinas befolkning - och meda - har svårt att omfamna den postmoderna arkitekturen från väst.

" />

Kinas befolkning - och meda - har svårt att omfamna den postmoderna arkitekturen från väst.

" />

Chockerande, stötande eller bara så fel? - Här är arkitektur­vänsterns mest hatade byggprojekt i Kina

Publicerad 5 september 2012 kl 14.01

Utrikes.Till skillnad från i västvärlden har gigantiska modernistiska provokationer hittills lyst med sin frånvaro i Kina. Men efter att ha mediahyllats för sina politiskt korrekta arenabyggen under OS tycks landets ledning nu ha fått smak för den internationella vänsterns arkitektur. Idag växer enorma kolosser upp som svampar ur jorden lite överallt i det asiatiska landet. Och precis som här hemma protesterar folket - förgäves.

Gilla artikeln på Facebook

Den sägs föreställa en slipad ädelsten och den är byggd nästan helt i glas och metall. Men invånarna i Kinas huvudstad Beijing tycker mest att byggnaden, som ska få namnet Phoenix International Media Centre, ser ut som en flottig pudding eller en död reptil.

"När Kina tar varje tillfälle i akt att modernisera sig och etablera sig internationellt, är det också naturligt att man anlitar internationella arkitekter", skriver Kinas statsradio på sin webbsida. Man fortsätter med att berätta att mediacentret är Kinas första modernistiska byggnad som helt och hållet har ritats av en Kines.

- Nu visar vi att Kina också kan skapa egna landmärken med den teknik som krävs för att uppföra modernistisk arkitektur, säger chefsarkitekten Shao Weiping som står bakom den internationellt inspirerade byggnaden.

Bland allmänheten är reaktionerna mer blandade.

- Den skiljer sig i alla fall från andra byggnader. Och den är ett landmärke, säger Jiang Yan, en ung kvinna som arbetar i närheten av byggnaden när hon intervjuas av statsradion.

Och på den kinesiska mikrobloggsajten Weibo är människor öppet kritiska. "Det borde inte vara tillåtet att bygga så fula byggnader" skriver en användare som uppger sig bo granne med provokationen. "Den ser ut som en enorm pudding", skriver en annan och en tredje tycker att ser skrämmande ut, ungefär som en "död reptil, ihopringlad orm eller något."

"Orientens långkalsonger"
Ett annat pågående byggnadsprojekt är det 74-våningar höga "Gate of the East" i Suzhou i Östra Kina. Idag har det modernistiska bygget kostat motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor - dvs. fyra och en halv gånger mer än Uppsala konserthus. Ändå är inte kineserna imponerade.

Enligt Daily Mail fick bygget inledningsvis positiva kommentarer av kinesisk media, men sedan en stor mängd invånare gått till storms mot projektet på nätet vände opinionen och även medierna började kalla det enorma byggnadsverket, som designats av en brittisk stjärnarkitekt, för "Pants of the East" (Orientens byxor/långkalsonger).

Den Londonbaserade arkitektfirman är däremot stolt över sin design, som de menar "introducerar en episk 'portal' till staden Suzhou som lever upp till det inflytande som Kina har i världen idag".

Håller du med experterna? Kolla själv:


Foto: R Springe SNYGGT: Experterna är eniga. Men Beijings invånare är inte lika förtjusa i utseendet på Phoenix International Media Centre.


Pressbild: Biad UFO NYSKAPANDE: "Ser ut som ett dött kräldjur" .... "en flottig pudding" - Det moderna mediacentret i Beijing är inte populärt bland allmänheten, som uppenbarligen behöver utbildning och attitydförändring.


Illustration: Biad UFO (Pressbild) INBJUDANDE: Phoenix Media Centre är den första större modernistiska byggnaden som är helt ritad i Kina. Dess elegant spretiga spiraldesign "visar modigt sina avsikter att flytta bort Kina från traditionen och in i framtidens öppna ideal", säger Kinas statsradio som Daily Mail citerar.


Foto: Li Yong/CC-BY-SA LYSANDE IDÉ: Beijing National Aquatics Centre, en arena som användes för vattensport under OS i Beijing 2008. Numera är den stadens största simhall.


MODERNT: Gate of The Orient (vänster) har nu fått öknamnet "Pants of the orient". Till höger syns den kinesiska statstelevisions högkvarter, mer känt som "big boxer shorts". Båda bilderna är illustrationer.


INNOVATIVT: Men tyvärr svårsålt. I en tråd om "Gate of the Orient" på forumet SkyscraperCity.com har hundratals fly förbannade invånare i Suzhou postat bilder på vad man uppfattar som ett fult byggnadsverk som skämmer ut staden.


MODERNISERAD SKYLINE: "Pants of the Orient" sticker upp rejält när man jämför med andra byggnader i Suzhou.


Foto: Photos777 I GRÄNSLANDET: Vattenväg i staden Wuzhen, en kulturdel av provinsen Zhejiang i östra Kina. I stadens utkant växer modernism, bilism och köpcentrum fram.


Foto: Caitriana Nicholson/CC-BY-SA EFTERBLIVET: Bild från staden Zhouzhuang i provinsen Jiangsu, strax väster om Shanghai.


Foto: Charles Wiriawan/CC-BY-NC-ND MÅSTE ATTITYDFÖRÄNDRAS: Den kinesiska civilisationen innehåller fortfarande en del glesbygd och småstäder i starkt behov av globalisering och urbanisering inte bara socialt och ekonomiskt utan också kulturellt.


Foto: Naus79/CC-BY-NC-SA OMODERNT: Tråkiga gamla byggnader har fått finnas kvar lite överallt i Kina. Här ännu en bild från Zhejiang, som bekräftar behovet av att "flytta bort Kina från traditionen och in i framtidens öppna ideal".


Foto: Jack French/CC-BY-NCSKA AVVECKLAS: Risterasser i Longsheng nära Guilin i södra Kina. Idag läggs flera av dem ned och växer igen varje år. Runt 2050 beräknas Kina ha 700 miljoner av sina en miljard invånare boende i städerna.


Foto: Trey Ratcliff/CC-BY-NC-SA SPEGLAR DÅTIDENS IDEAL: En ensam pagodabyggnad i Li Jiang. Framtidens Kina består dock av gips, glas och stål från billigaste anbudsgivaren.


Foto: DragonWoman/CC-BY-NC-ND SNART UTKONKURRERAT: Kinesiska muren syns faktiskt inte från månen. Men nästa modernistiska provokation blir kanske tillräckligt stor för att synas från månen?


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning: C-pedofil är på fri fot

Gustav Hemming har delgivits misstanke om brott. Men den tidigare C-höjdaren har inte frihetsberövats efter pederast-attacken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.