Gotland rustar upp

Överste för försvarets verksamhet på Gotland utsedd

Publicerad 28 september 2016 kl 17.39
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Överste Mattias Ardin får i uppdrag att leda Försvars­maktens nya verksamhet på Gotland, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Tidigare i månaden fattades beslut om att Gotland, som bortsett från hemvärnet varit utan försvar sedan 2005, nu åter ska militariseras. Anledningen är framför allt ett försämrat säkerhets­läge med ökade spänningar i Europa och ett hätskare tonläge mellan USA och EU å ena sidan och Ryssland å den andra.

Ledningen för försvaret på Gotland placeras i Visby, något som passar Mattias Ardin utmärkt.

– Jag är född och uppvuxen i Visby så det blir att få komma hem, det känns bra, säger han.

– Det här är väldigt spännande och roligt. En oerhörd utmaning.

Överste Mattias Ardin. Foto: Försvarsmakten

2005 avvecklades det som kallades Gotlands militärdistrikt tillsammans med Gotlands regemente. Därmed försvann den militära verksamheten från den framskjutna ön i Östersjön nästan helt och hållet.

Den 14 september meddelade Försvars­makten att Gotland åter­militariseras. En permanent stridsgrupp kommer inte finnas på plats på ön förrän nästa sommar, men fram till dess kommer förband från andra delar av Sverige lösa av varandra.

– Gotland är ett av våra militärstrategiskt viktiga områden i Sverige. För att öka förmågan att försvara Gotland behöver Försvarsmakten dels öka sin operativa förmåga, dels låta förbanden öva och verka i rätt område, sade överbefäl­havare Micael Bydén.

I samband med en två veckor lång beredskaps­kontroll på Gotland gav Bydén order om att Wilska kompani från Skara­borgs regemente skulle stanna kvar på ön.

Runt 150 soldater är stationerade på ön och i videoklipp som Försvars­makten laddat upp på Youtube har de tillgång till bland annat Stridsfordon 90. Tidigare i månaden övades även med den mobila radarstationen Underrättelseenhet 23 på Gotland.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.